nieuws

Politiek eist excuses van Deventer voor datalek naar NOS

Negen politieke partijen eisen excuses van de gemeente Deventer voor het per ongeluk versturen van bsn-nummers van raadsleden naar de NOS. De partijen hebben samen een brief geschreven naar het college waarin ze naast excuses ook opheldering en maatregelen vragen.
De NOS had bij de gemeente kieslijsten opgevraagd en Deventer stuurde, net als Woerden en Leiderdorp, per ongeluk alle gegevens van de kandidaat-raadsleden. Bij sommige raadsleden stond daar ook een burgerservicenummer op.
Hoewel de gemeente begin deze maand door de NOS werd gewezen op de fout, werden de partijen niet geïnformeerd. De NOS heeft nadrukkelijk laten weten het bestand te hebben vernietigd en dus was er volgens de gemeente geen aanleiding om de raadsleden op de hoogte te brengen. Pas na berichtgeving van de NOS verstuurde de gemeente een brief.

Brief

"Wij vinden in de eerste plaats dat wij erover ingelicht hadden moeten worden. Niet alleen de kandidaten zelf, maar ook de besturen. Want wij hebben de kandidaatlijsten in goed vertrouwen aangeleverd", zegt Cora Smelik, bestuursvoorzitter van GroenLinks Deventer.
"En in de tweede plaats willen wij excuses. Er is een fout gemaakt, dat geeft de gemeente ook toe. Dat is op zich al erg genoeg, maar wees dan ook sportief en biedt excuses aan. En geef de kandidaten dan ook voor de volgende periode het vertrouwen dat als ze hun gegevens versturen, dat dat ook op de goede plek blijft. Dat vertrouwen is nu niet voldoende hersteld."
Smelik: "Ik voel niet de urgentie bij de gemeente van 'dit is echt een hele vervelende fout'. Ze hebben er ook voor gekozen om wel Autoriteit Persoonsgegevens te informeren, maar de kandidaten niet. Ze wisten het zelf vorige week maandag al, maar wij moesten het een paar dagen later in de krant lezen."

Maatregelen
Als het aan de partijen ligt, moet de gemeente maatregelen nemen zodat het de volgende keer niet meer voor kan komen. "Ik heb achteraf begrepen dat het vermelden van bsn-nummers aan de gemeente niet verplicht was. Dat had ik heel graag van tevoren geweten. Dan had ik die overbodige informatie niet verstrekt in het standaard softwareprogramma dat de kiesraad ons heeft toegereikt", zegt Smelik. 

"Ten tweede wil ik dat ze contact zoeken met de kandidaten of hun nummer is doorgegeven, want dat is nog niet duidelijk."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.