nieuws

MS-patiënten strijden voor behoud medicijn Fampyra in basispakket

MS-patiënten strijden voor het behoud van het medicijn Fampyra in het basispakket van de zorgverzekering.
Minister Bruno Bruins wil de vergoeding van het medicijn, op advies van Zorginstituut Nederland, per 1 april van dit jaar beëindigen. 

'Mijn complete zelfredzaamheid is dan weg'

Daar moet MS-patiënte Esmiralda Steen-Mensink uit Zwolle niet aan denken. "Als ik geen Fampyra meer kan slikken, dan moet mijn man me zo veel meer helpen in huis."
"Dan moet hij me helpen met aankleden, douchen, haren wassen... Dan kan ik echt niks meer van wat ik nu nog wel kan. Mijn complete zelfredzaamheid is dan weg", vertelt de Zwolse. 

'Niet meer normaal functioneren'

Ook Zwollenaar Roeland Rietveld slikt het medicijn en vreest voor het afschaffen van de vergoeding.
"Ik ben een alleenstaande vader van twee minderjarige kinderen. Ik moet best veel doen in huis. Als ik dat niet meer kan, dan moet ik alles aan mijn kinderen vragen... Wij kunnen zonder Fampyra niet meer normaal functioneren zoals we nu doen."

Onder de armoedegrens

Als het middel niet in het basispakket wordt opgenomen, moeten gebruikers het zelf gaan betalen. En dat is lang niet voor iedereen weggelegd. 
"Dat zou 3.000 euro per jaar zijn", vertelt Steen. "Dat lijkt niet veel, maar met een uitkering is dat gewoon niet haalbaar."
Ook Rietveld kan dat geld niet ophoesten. "Ik zit eigenlijk al onder de armoedegrens. Dat kan niet, dat kan niet. Nee."

Ontzettend veel bijval
Om minister Bruins te overtuigen dat het middel vergoed moet worden, startte Esmiralda Steen een actie op internet. De initiatiefneemster is overweldigd door alle reacties die ze krijgt. 
"Iedereen vindt het zo belangrijk dat dat medicijn vergoed wordt", aldus de Zwolse. "Ik krijg ontzettend veel bijval."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.