nieuws

Na 15 jaar groen licht voor gebiedsontwikkeling luchthaventerrein Enschede

De gemeenteraad van Enschede heeft ingestemd met het bestemmingsplan van het terrein van de voormalige luchthaven Twenthe. Na de sluiting van de militaire basis in 2003 is er oneindig veel discussie geweest over een nieuwe invulling van het terrein. Na vijftien jaar knipperlicht ging vanavond het licht op groen.
25 raadsleden stemden voor en 14 tegen. De gemeenteraad deed nog wel een paar aanpassingen aan het bestemmingsplan. Zo zijn verdere beperkingen opgelegd om geluidsoverlast te voorkomen.
De ontwikkeling van het luchthaventerrein is volgens de gemeente Enschede één van de grootste ruimtelijke ontwikkelingen momenteel van Nederland.

Luchtvaart- en autotechniek

In het 6000 pagina's tellende dossier zijn strenge bouwvoorschriften vastgelegd evenals milieu- en geluidsbeperkingen en maatregelen om eekhoorns, steenmarters en hagedissen te beschermen. In het plan krijgen bedrijven die gespecialiseerd zijn in lichtgewicht materialen voor luchtvaart en autotechniek alle ruimte om te experimenteren in twee grote hallen. 

Evenemententerrein
Groot discussiepunt zijn de plannen van ondernemer Van Eck. De ondernemer heeft 50 hectare van het terrein in handen om er twaalf keer per jaar grote evenementen te houden. De Stichting Lonnekerberg (STIL) vreest een ‘herrieberg’ en heeft geprobeerd de plannen te dwarsbomen. 

'Herrie' beperkt

De gemeenteraad heeft de mogelijkheden voor Van Eck nog wel beperkt. Zo mag de ondernemer vier, in plaats van twaalf keer per jaar een evenement houden waarbij het maximale geluidsniveau van 70 decibel is toegestaan. 

Ook heeft de raad bepaald dat op het terrein geen activiteiten met quads, crossmotoren en karts mogen plaatsvinden. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.