nieuws

Kindergemeenteraad moet kinderen in Raalte gaan betrekken bij de politiek

Studenten Journalistiek van Hogeschool Windesheim in Zwolle duiken voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen in de onderwerpen die in de gemeenten van Overijssel spelen. Vandaag staat de verkiezingskaravaan in Raalte, waar de gemeente kinderen wil betrekken bij de politiek door een kindergemeenteraad.
Basisschoolkinderen uit Raalte van groep 6, 7 en 8 mogen in de kindergemeenteraad meedenken over verschillende onderwerpen die volgens hen spelen in de gemeente. De gemeente telt 19 basisscholen, waardoor er naar alle waarschijnlijkheid ook 19 kinderraadsleden zullen zijn. Volgens Mark Kampman, raadslid en initiatiefnemer van de kindergemeenteraad, zal het initiatief vanaf volgend schooljaar van start gaan. Leerlingen van basisschool de Rietkraag reageren enthousiast en willen graag meedenken over onderwerpen als het parkeerbeleid en een speciale school voor vluchtelingen. 

Werkbudget

Naast de adviserende taak beschikt de Kindergemeenteraad ook over een eigen werkbudget van 5.000 euro. Kampman benadrukt dat kinderen echt zelf bepalen waar dit geld aan wordt besteed. "De volwassenen denken natuurlijk wel mee, maar wij moeten niet gaan zeggen wat de kinderen allemaal moeten gaan doen." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.