In Raalte grijpen burgers de macht: 'De politiek moet mee willen, maar inwoners evengoed'

Burgerparticipatie is een groot goed in Raalte. Een voortrekker op dat vlak is Giny Hoogeslag, mede-initiator van Mangs Bu'j Te Bange. Het motto van dit Raalter kennisfestival over burgerinitiatieven: "Besluiten daar nemen waar de gevolgen worden gevoeld."

Een festival voor de burgers en door de burgers. Al is het, haast Hoogeslag daar aan toe te voegen, geen tegenbeweging: "We willen het vooral graag samen met de gemeente oppakken. Maar inderdaad, het initiatief ligt bij de burgers."

Het momentum voor burgerparticipatie is goed
"Er worden in Raalte hele goede stappen gezet," vervolgt Hoogeslag. Ze denkt daarbij bijvoorbeeld aan Luttenberg, waar een groep inwoners via 'een soort eigen woningcoöperatie' probeert in het oude bejaardentehuis in eigen beheer zorg en wonen voor het dorp te behouden.

Hoogeslag is zelf vooral druk in haar woonplaats Heeten. Volgende week zal ze tijdens de jaarvergadering van Plaatselijk Belang pitchen voor een eigen burgerbegroting: "Ik hoop dat ik daar de handen voor op elkaar kunt krijgen."

De burgers kiezen een eigen weg
Terwijl de logische stap om dingen voor elkaar te krijgen toch is dat via de politiek te doen. Hoogeslag zou er doodongelukkig van worden: "Ik ben wel eens benaderd, maar het is niet mijn ding. Ik kan niet goed omschrijven waarom, noem het een buikgevoel."

Toch erkent ze de belangrijke rol die de politiek in dit verhaal speelt. "Als je iets wil bereiken moet je het van beide kanten aanvliegen. De raad moet mee willen, maar de inwoners evengoed. Als je maar de intentie hebt om samen stappen te zetten."

De intentie is er
Of dat het gedroomde resultaat oplevert durft Hoogeslag nog niet te zeggen, maar de politiek weet van het bestaan van de actieve, betrokken burgers. "We hebben nog geen gesprekken gevoerd, maar we hebben een oproep aan politici gedaan en daar is positief op gereageerd."

In Raalte gaat inmiddels de goede kant op, besluit Hoogeslag. Zo was er de afgelopen raadsperiode 'De Raad op Pad', waarbij de gemeenteraad vergaderden in de kleine kernen rondom Raalte. En kregen belanghebbenden gelijkwaardige inspraak in het groen- en kapbeleid van de gemeente. "Er gebeurt al wel genoeg."

Deel dit artikel: