nieuws

Vakbond van pluimveehouders geschokt na ontdekking vogelgriep in Kamperveen

"Ik schrik hier enorm van, en met name voor de gedupeerden", zegt Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders (NVP). Vanmorgen werd bekend dat er vermoedelijk voor de derde keer vogelgriep is geconstateerd bij een eendenbedrijf in Kamperveen.
Het ministerie van Landbouw heeft het nieuws bevestigd. "Het komt heel erg slecht uit voor de sector", zegt De Haan in een eerste reactie. "De ophokplicht zou op 30 maart aflopen, maar de kans is nu aanwezig dat die ophokplicht met zestien weken verlengd gaat worden."
De eieren kunnen dan niet als vrije-uitloop eieren worden verkocht maar alleen als scharrelei. Daardoor leiden de pluimveehouders schade.

Ruimen, vervoersverbod en ophokplicht

In totaal gaat het om circa 29.000 vleeseenden. Het naastgelegen bedrijf met pluimvee wordt preventief geruimd.  De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Kamperveen. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.
Alle huidige landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht, blijven onverkort van kracht.

'Ophokplicht in de winter'

"Dit is erg slecht voor de sector", zegt ook Gert Jan Oplaat van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (NEPLUVI). "De export lijdt hier enorm onder."
Oplaat pleit al langer voor een ophokplicht in de winterperiode. "Vogelgriep zit in de natuur", zegt Oplaat. "Altijd is het ergens in de wereld. In Azië, Europa, overal komt het voor. Je moet je afvragen of je in de toekomst door kunt gaan om kippen buiten te laten lopen", zei hij eerder tegen RTV Oost.
Vogelgriep lastig te voorkomen
Dat het pluimvee nu al drie maanden binnen zit heeft overigens niet kunnen voorkomen dat er vogelgriep is uitgebroken in Kamperveen. "Door ongedierte is het altijd mogelijk dat het virus in de stal komt", zegt Hennie de Haan.
"Het is voor de dieren soms veiliger om ze binnen te laten lopen, maar de consument wil graag vrije-uitloop eieren. Daar moeten wij ook rekening mee houden", zegt de Haan.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.