Provincie Overijssel sluit zich aan bij Statiegeldalliantie

De provincie Overijssel gaat zich aansluiten bij de Statiegeldalliantie. De alliantie wil de druk op regeringen vergroten om in België en Nederland het statiegeldsysteem uit te breiden.

Deelnemers willen dat er niet alleen op grote flessen statiegeld wordt geheven, maar ook op kleine flesjes en blikjes. Daarmee wil de alliantie zwerfafval tegengaan en het milieu beschermen.

“Vermindering van zwerfvuil draagt bij aan een aantrekkelijke leefomgeving in de provincie. Daarnaast kunnen de ingeleverde flessen worden hergebruikt, of dienen als grondstof voor nieuwe producten. Dit levert een bijdrage aan de circulaire economie. In een circulaire economie wordt (rest)afval zoveel mogelijk voorkomen. Afval dat toch ontstaat wordt gebruikt als grondstof voor andere producten”, laat gedeputeerde Annemieke Traag voor Milieu, Energie en Europa weten.

Deelnemers
Overijssel is niet de eerste provincie die zich aansluit. Ook Limburg en Noord-Brabant zijn aangesloten.

Daarnaast is Waterschap Drents Overijsselse Delta aangesloten, net als het merendeel van de Overijsselse gemeenten. Almelo, Borne, Dalfsen, Deventer, Enschede, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Kampen, Losser, Oldenzaal, Ommen, Wierden, Zwartewaterland en Zwolle zijn al aangesloten. Tubbergen heeft laten weten zich ook aan te sluiten.

Tweede Kamer
Donderdag vindt er een debat plaats in de Tweede Kamer over al dan niet uitbreiden van het statiegeld op gebruikte flessen.

Meer over dit onderwerp:
statiegeldalliantie Nieuws
Deel dit artikel: