Meldpunt voor beruchte straat Glanerbrug: 'Niet lijdzaam afwachten tot eerste dode valt'

Er is een speciaal meldpunt gelanceerd voor incidenten die zich hebben afgespeeld in de intussen beruchte Gronausestraat in Glanerbrug. Initiatiefnemer Lorette Bosch wil daarmee de alarmklok luiden richting de politiek: “We gaan hier niet lijdzaam afwachten tot de eerste dode valt.”

Kort nadat de Gronausestraat in 2006 uitgebreid op de schop werd genomen, volgden de eerste klachten over onveilige situaties. Vooral de onoverzichtelijke situaties tussen voet- en fietspaden leidt tot hachelijke situaties. En met name op zaterdag – wanneer Duitsers massaal via de Glanerbrugger grens ons land binnenkomen – is het een grote wirwar.

De Glanerbruggers kregen recent te horen dat de gemeente meerdere plannen heeft om de straat veiliger te maken, maar het is de nieuwe gemeenteraad die er straks concreet mee aan de slag moet.

Niet lijdzaam afwachten
“We gaan echter niet lijdzaam afwachten tot de eerste dode valt”, zegt Lorette Bosch.


Lorette Bosch strijdt al langere tijd voor een veiligere situatie en is nu via Facebook het ‘meldpunt Gronausestraat’ en via een website een meldpunt begonnen. “Het probleem is dat de politie alleen maar ongevallen registreert, waarbij gewonden vallen."


Topje van de ijsberg
Terwijl dit volgens haar slechts het topje van de ijsberg is. “Het werkelijke aantal incidenten is vele malen groter. Het is hét onderwerp tijdens verjaardagen: wat voor hachelijke situaties zich zoal hebben voorgedaan. Er zijn zelfs mensen die de Gronausestraat mijden omdat ze er bijvoorbeeld niet meer doorheen durven te fietsen. Dat is te gek voor woorden.”

Eerste meldingen
Nog geen 24 uur nadat het meldpunt in de lucht ging, komen nu de eerste (bijna)ongelukken binnen. “Zowel ongevallen als bijna-ongevallen. Voorrangsfouten, iemand die door een werkbusje bijna onderuit wordt gereden, dat soort toestanden.”

Het is de bedoeling een halfjaar lang alle incidenten bij te houden, waarna dit ‘zwartboek’ wordt aangeboden aan de gemeenteraad van Enschede. “Op die manier willen we dit probleem onder de aandacht houden van de politiek."

Meer over dit onderwerp:
Glanerbrug Enschede Nieuws
Deel dit artikel: