nieuws

Overijssel culturele sector hoopvol na investeringsbrief kabinet

Poppentheater Gnaffel positief over investeringen kabinet
Poppentheater Gnaffel positief over investeringen kabinet © RTV Oost
De Zwolse culturele sector is blij met de tachtig miljoen euro die de Rijksoverheid investeert in de Nederlandse cultuur. "Het is positief, het is fijn", laat het Zwolse poppentheater Gnaffel weten.
Het Oversticht, steunpunt voor cultureel Erfgoed Overijssel, zegt de steun voor hun organisatie belangrijk is. "Concreet kunnen wij nog niets zeggen, maar wij zijn in ieder geval zeer aangenaam verrast. Ook door de toon van de brief en de insteek".
Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) stelt €325 miljoen beschikbaar voor erfgoed en monumenten. 
"Karakter en identiteit van erfgoed zien wij als troef. De 325 miljoen extra naar erfgoed in het specifiek is helemaal mooi. Wij gaan nu kijken hoe dit precies ingevuld kan worden", laten Petra Versluis van Het Oversticht weten. Het Oversticht in Overijssel zet zich bijvoorbeeld in voor het behouden van kerken door ze een nieuwe bestemming te geven. 

Extra stimulans voor jeugdtheatergezelschappen

Wat de investeringen concreet voor jeugdtheatergezelschappen betekenen is nog lastig te zeggen, aldus het Zwolse Poppentheater Gnaffel. Wel is duidelijk dat het kabinet ook hier extra stimulans aan geeft.
De minister trekt zes miljoen euro uit om scholieren kennis te laten maken met cultuur 'die schuurt'. Hierdoor krijgen jeugdtheatergezelschappen de kans voorstellingen te maken over lastige onderwerpen als racisme en pesten. Het theater maakt vaker voorstellingen die schuren met voorstellingen als 'Thuis troost' en 'Joep!'.
"Het is positief, het is fijn. We hebben er zeker vertrouwen in, ook al wachten wij nog even af tot er een concreter plan is. Maar, het is in ieder geval heel erg fijn dat jeugdtheater als belangrijk wordt gezien", laat Gnaffel weten. 

Boost voor muziekonderwijs

Ook muziekeducatie krijgt extra aandacht. Het kabinet wil dat meer scholen goed muziekonderwijs geven en dit wordt met een eenmalige investering van €5 miljoen gestimuleerd. 
Organisatie 'Méér Muziek in de Klas', dat zich onder andere door middel van regionale samenwerkingsverbanden inzet voor muziekonderwijs, zegt dat het nieuws een boost betekent voor muziekonderwijs op scholen. 
"Het is heel erg fijn, want concreet houdt dit in dat honderden extra scholen muziekeducatie aan kunnen bieden", aldus Jantien Westerveld, directeur Méér Muziek in de Klas.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.