Opgedoken liefdesbrief uit Vollenhove na 78 jaar terug bij familie: ‘Zo verschrikkelijk blij mee’

Twintig jaar lang probeerde Sandra Jansma-Kruit de familie op te sporen van een liefdesbrief uit 1940. Nu, 78 jaar later, heeft ze het epistel overhandigd aan de nabestaanden. Die zijn dolblij: “Ik ben hier echt zó verschrikkelijk blij mee.”

De aanbeden dame, aan wie uitgebreid de liefde werd betuigd, woonde destijds op een woonark in Vollenhove.


Onbekende briefschrijver
Sandra uit Krommenie ontdekte de brief toen ze ooit als twaalfjarig meisje samen met een vriendin in een leegstaand huis in Wormer speelde. Samen met haar ouders schakelde ze destijds de krant in, in een poging de familie op te sporen. De brief was gericht aan Jo Schuurbiers, die in een woonark in de Nieuwe Haven in Vollenhove woonde. Van de schrijver was weinig meer bekend dan dat hij Henk heette en op het schip San-Thomé woonde.


Bloemrijke liefdesverklaring
In de brief betuigt de man – vlak na uit het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog – uitgebreid zijn liefde. “Lieveling, ik voel me ellendig nu jij niet meer hier bent. Soms is het bijna niet uit te houden."


Nieuwe poging

De zoektocht twintig jaar geleden liep echter op niets uit, waarop de brief in de vergetelheid raakte, om bij het opruimen van de zolder weer op te duiken. Sandra besloot vervolgens om in het tijdperk van sociale media een nieuwe poging te doen.


Deze keer met succes. Na een oproep op sociale media, meldde zich de nicht van de briefschrijver. Sandra heeft nu de brief teruggegeven aan de nicht, die in de buurt van Nijmegen woont.

Heel bijzonder
Nicht Anne Marie Schuurbiers, die ‘tante Jo en oom Henk’ nog goed heeft gekend toonde zich dolblij, maar ook verbaasd: “Het meest bijzondere is: hoe kan het dat een 78 jaar oude brief nu boven water komt, en in zo’n goede conditie.”


En ze leefden...
De Henk, die de liefdesbrief indertijd schreef, was getrouwd met een andere vrouw met wie hij twee kinderen had. Op het moment dat hij de brief schreef, lag hij overigens al in scheiding. De briefschrijver en Jo zijn later getouwd en bleven de rest van hun leven bij elkaar, zo wist nicht Anne Marie te vertellen.

Zij onderstreepte haar dankbaarheid nog eens door Sandra bij het afscheid een dikke knuffel te geven.

Meer over dit onderwerp:
Vollenhove Kop van Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: