DesignLab-studenten Universiteit Twente maken eigen recycle machine voor plastic

Van plastic verpakkingen binnen een paar uur nieuwe producten maken. Het kan nu bij de Universiteit Twente. Bij het DesignLab is de afgelopen weken hard gewerkt aan een plastic recycle machine.

Documentaires over de plastic afvalberg brachten Lisanne de Weert, masterstudente Industrial Design Engineering, op het idee. "Enerzijds werd hier bij DesignLab het afval nog niet gescheiden ingezameld. Aan de andere kant die documentaires."

'Probleem niet alleen ver weg'

"Het lijkt of het probleem alleen ver weg is", zegt De Weert. "Maar ook veel van ons plastic afval komt nog in het mileu terecht. De enige manier om ervoor te zorgen dat je afval echt wordt hergebruikt, is als je het zelf kunt recyclen." 

Via een motor die dikke messen laat ronddraaien wordt het plastic in de recycle machine vermalen tot kleine vlokjes. Die dienen als grondstof en gaan een oven in. "Daar kunnen we een mal in plaatsen, door het materiaal vervolgens te verwarmen en samen te persen maken we nieuw materiaal. Bijvoorbeeld bloempotten", legt De Weert uit. 

Bewustzijn

Momenteel wordt volgens De Weert maar 20 tot 30 procent van ons ingezamelde plastic verwerkt in nieuwe producten. Er verdwijnt nog teveel op de afvalberg. De recycle machine moet het bewustzijn vergroten. "Iedereen moet meer nadenken over het gebruik van grondstoffen", vindt De Weert.

Vanavond wordt de machine, met de werknaam 'shredder', officieel onthuld bij het DesignLab van de Universiteit Twente. 

Deel dit artikel: