nieuws

Vier jaar Overijsselse gemeentepolitiek: negentien nieuwe partijen door afsplitsing

Vier jaar Overijsselse politiek
Vier jaar Overijsselse politiek © Flickr Creative Commons
De afgelopen vier jaar zijn er in de Overijsselse gemeenteraden door afsplitsingen negentien nieuwe fracties ontstaan. Dertien van de 25 gemeenteraden kregen ermee te maken.
De politieke onenigheid beperkt zich niet tot een aantal partijen. Van gevestigde partijen als CDA en PvdA tot lokale partijen: bijna overal hield men de gelederen niet gesloten.  

Afsplitsingen

In 2014 telden de Overijsselse gemeenten na de verkiezingen 179 fracties. Er ontstonden niet alleen afsplitsingen, ook gingen enkele partijen de krachten bundelen. Hierdoor is per saldo het aantal fracties met zestien toegenomen tot het huidige aantal van 195. Ook stapten er de afgelopen vier jaar in totaal acht raadsleden over naar een andere, bestaande partij.
In Hengelo waren de meeste afsplitsingen: drie. Hierdoor nam het aantal fracties toe tot twaalf. Almelo is de stad met de meeste raadsfracties: veertien. Commissaris van de koning Boele Staal is verontrust over de gevolgen van de versplintering voor de politieke daadkracht van een gemeente. 

Eenmansfracties

Niet alle politici die zich hebben afgesplitst doen met hun nieuwe partij mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Met name éénmansfracties houden het na de verkiezingen voor gezien, of zoeken de samenwerking met andere partijen.

In totaal doen er in de 25 Overijsselse gemeenteraadsverkiezingen 202 partijen mee. Dat `zijn er twee meer dan in 2014. Almelo telt met vijftien partijen het grootste aantal partijen op de kieslijst; in Tubbergen is de keuze met vier het kleinst.
Lees alles over de verkiezingen op Overijssel Kiest
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.