Vervuilende bedrijven opgelet: provincie kondigt strenger vergunningenbeleid aan

Bedrijven die veel ‘vieze’ stoffen uitstoten, krijgen mogelijk minder snel een vergunning dan milieuvriendelijk bedrijven. Dat zei gedeputeerde Hester Maij vanavond in het radioprogramma Boeren Burgers Buitenlui.

Maij reageerde in de uitzending op de reportage van RTV Oost van afgelopen week over het ammoniakbeleid. Deskundigen uitten daarin hun zorgen; terwijl in Overijssel honderden miljoen euro’s worden uitgegeven om de schade van ammoniak in natuurgebieden te herstellen, neemt de concentratie van ammoniak in de lucht alleen maar toe. De miljoenen-investeringen dreigen hierdoor te verdampen.

 

Ook Maij is bezorgd en vindt dat het Rijk meer moet doen om de concentratie van ammoniak in de lucht terug te dringen. “Wij zijn hier in Overijssel bezig om de natuur te versterken en daar gaat heel veel geld in zitten. Dan moet je tegelijkertijd wel maatregelen nemen aan de bronkant.” Ze benadrukt dat het om een lichte stijging gaat, maar wil wel heel graag van het Rijk weten waardoor de stijging wordt veroorzaakt.

 

Mogelijkheden provincie beperkt

De mogelijkheden van de provincie zelf zijn beperkt om de uitstoot van ammoniak te reduceren. “Wij zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de natuur. Het Rijk is verantwoordelijk voor afspraken met sectoren als de auto-industrie en de melkveehouderij over reductie van stikstof en ammoniak. Ik ben wel benieuwd hoe het er met die afspraken voorstaat.”

 

De provincie kan wel iets doen, omdat de provincie milieuvergunningen afgeeft aan bedrijven die willen uitbreiden. “Wij overwegen daarom nu om bedrijven die het goede voorbeeld geven eerder een milieuvergunning te geven dan vervuilende bedrijven. En dat geldt voor zowel de industrie als voor een boer.”

 

Voor de zomer duidelijkheid

Samen met Gelderland en Brabant onderzoekt Overijssel op dit moment de mogelijkheden. “Daarvoor hebben we de landsadvocaat ingeschakeld omdat dit juridisch best ingewikkeld is.” Voor de zomer verwacht Maij duidelijkheid.

Meer over dit onderwerp:
ammoniak provincie landbouw natuur hester maij Nieuws
Deel dit artikel: