Enschede en Losser huren uitzendbureau in voor stemmentellers: tijd begint te dringen

Een week voor de gemeenteraadsverkiezingen zitten nog meerdere gemeenten te springen om stemmentellers. Onder meer Enschede en Losser hebben hiervoor een uitzendbureau in de arm genomen.

Omdat die avond niet alleen de nieuwe gemeenteraden worden gekozen, maar ook het referendum plaatsheeft voor de zogenoemde sleepwet (de aftapwet voor geheime diensten), hebben gemeenten dubbel zoveel stemmentellers nodig.

Experiment

In Overijssel doen negen gemeenten, waaronder Enschede en Losser, mee aan een experiment met het centraal tellen van stemmen. Dat betekent dat er na het sluiten van de stembussen uitsluitend op lijstniveau wordt geteld. De volgende dag worden op een centrale locatie in de gemeente de stemmen die op afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht geteld.


Tijd tikt door
Omdat de tijd begint te dringen, hebben de gemeenten Enschede en Losser het uitzendbureau Manpower in de arm genomen.

Manpower heeft nu een oproep geplaatst. In totaal worden er maar liefst 250 stemmentellers gezocht.


Stressbestendig
Er zijn wel diverse voorwaarden waar de kandidaten aan moeten voldoen. Zo moeten ze minstens achttien jaar oud zijn en een mbo-opleiding hebben afgerond. De stemmentellers moeten bovendien “stressbestendig, representatief, enthousiast en behulpzaam” zijn, zo luidt de functieomschrijving.


Gratis lunch

Het bruto salaris bedraagt 9,84 euro per uur. Behalve deze bijverdienste probeert Manpower de kandidaten over de streep te trekken met de mededeling dat dit een leuk buienkansje is om "een kijkje achter de schermen van verkiezingen" te nemen.


Bovendien is er die dag een leuke werksfeer. “Je begint de dag met een kop koffie”, en er wacht een gratis lunch, zo wordt de kandidaten voorgehouden.

Meer over dit onderwerp:
Enschede Losser Overijsselkiest Nieuws
Deel dit artikel: