Komt verdachte 'voogdijmoord' vrij door gele keukenhandschoenen?

Was de Belg Glen Q. wel of niet aanwezig bij het ombrengen van Enschedeër Mustafa Kanat eind september 2014? Ja, zegt Justitie. Nee, zegt zijn verdediging. Mogelijk ligt het antwoord verscholen in gele rubberen keukenhandschoenen, zo bleek vandaag bij de hoger beroepszaak.

Door de rechtbank van Almelo werd Glen Q eerder veroordeeld tot elf jaar cel. Onder andere omdat zijn DNA was gevonden aan de binnenkant van gele keukenhandschoenen. Die handschoenen waren volgens medeverdachte Mike M. door Glen gedragen tijdens het neersteken van Mustafa Kanat.

Maar geen van de getuigen van de dodelijke steekpartij rept over gele handschoenen. "Sterker nog", zegt Glen's advocaat Jonk, "De zus van Kanat, die zegt er met de neus bovenop te hebben gestaan, zegt expliciet dat ze juist géén handschoenen heeft gezien bij de daders. En gele rubberen handschoenen, die waren echt wel opgevallen."

Tekst gaat verder onder de fotoGlen Q.

Maar het is niet het enige argument waarmee advocaat Jonk zijn cliënt wil vrij krijgen. "Er zijn simpelweg geen bewijzen dat Glen op de plaats delict is geweest. Hij is door de rechtbank Almelo alleen veroordeeld, omdat mede- verdachte Mike M zégt dat Glen erbij was."

Signalement

"Geen van de signalementen die gegeven zijn door getuigen, past op het profiel van mijn cliënt. Zo zegt de zus van het slachtoffer dat 'de tweede man' een Indonesisch uiterlijk had, met getinte huid, spleetogen en lang stijl haar. Maar Glen is blank en heeft kort haar.

De tweede en derde getuigen zeggen een 'opvallend dun, iel ventje te hebben gezien, van ongeveer 1.70 meter. Maar Glen is langer en erg gespierd. Hij heeft net voor niets de bijnaam 'fietspomp' gekregen."

Foslo

Ook tijdens een zogenoemde Foslo-confrontatie is Glen niet herkend. Bij een Foslo worden foto's van een verdachte en minimaal vijf andere personen die uiterlijk gelijkenis vertonen getoond aan een getuige.

Ander bewijs waarop de Belg door de rechtbank is veroordeeld, zijn gedumpte kledingstukken waarop zijn DNA zat. De kledingstukken waren langs de snelweg gedumpt, net als de moordwapens. "Maar op die kleding zit geen DNA van het slachtoffer, dus dat zegt niets over de steekpartij." Glen heeft eerder verklaard dat hij die kleding heeft aangepast, maar dat het niet zijn maat was. 

Onwaarschijnlijk

"Het is onwaarschijnlijk dat Glen de tweede dader is", zegt advocaat Jonk. Hij wil dan ook dat de Belg voorlopig op vrije voeten komt. Het Gerechtshof in Arnhem doet vrijdag een uitspraak over dat verzoek.

Naast Glen en Mike is de ex van Mustafa Kanat, Ellen G., verdachte. Justitie denkt dat zij een moordcomplot heeft opgezet met de Belgen. Ook haar moeder heeft ze volgens het OM betrokken. "Ze heeft het ombrengen van Kanat uitgelokt", zegt Justitie.

Tekst gaat verder onder de fotoSlachtoffer Mustafa Kanat en zijn dochtertje

Psychisch onderzoek Ellen

Op de volgende hoger beroepszitting bij het Gerechtshof gaat het OM vragen of Ellen zich psychisch wil laten onderzoeken. Bij een eerder verzoek daartoe, heeft ze geweigerd mee te werken. 

Ellen G. en Mustafa Kanat hadden een conflict over de omgangsregeling van hun dochtertje van anderhalf jaar oud. Vlak voordat Kanat werd doodgestoken, besloot een rechter dat Ellen naar Enschede moest verhuizen met haar dochtertje. Als ze dat niet zou doen, dreigde er een dwangsom van 250 euro per dag.

Stapvoets

Ellen, die inmiddels in Bergen op Zoom op een geheim adres woont en een relatie had met de Belg Mike M., was daar boos over en zei dat ze wilde dat haar ex-vriend dood was. Diezelfde week reed ze samen met Mike naar Enschede. Volgens haar om een nieuwe huurwoning te zoeken, volgens Justitie om Mike te laten zien waar Mustafa woonde. "Ze reden stapvoets langs zijn flat", zegt het OM, "dat blijkt uit navigatiegegevens, maar in die flat was op dat moment geen woning te huur."

Tekst gaat verder onder de fotoEllen G. en Mike M.

Twee dagen erna is Mike volgens Justitie met een kompaan naar Enschede gereden, om Kanat "een lesje te leren". Ze waren gewapend met messen. In Enschede aangekomen gingen ze de confrontatie met het slachtoffer aan in de portiek van zijn woning. 

Na een woordenwisseling staken ze het slachtoffer neer. Kanat overleefde de steekpartij niet. Glen en Mike werden er voor veroordeeld tot 11 jaar cel.

Ellen werd door de rechtbank in Almelo vrijgesproken omdat medeplichtigheid toen niet kon worden bewezen. Tegen haar was ook vijftien jaar cel geëist. Ook de oma (60) werd vrijgesproken van medeplichtigheid, terwijl het OM dertig maanden cel eiste.

In alle zaken dient nu hoger beroep. De eerstvolgende zitting is eind mei. 

Meer over dit onderwerp:
voogdijmoord Regio Enschede Mustafa Kanat Nieuws
Deel dit artikel: