nieuws

Kamervragen over schimmelwoningen in Hengelo en Zwolle

SP wil onderzoek naar schimmelwoningen
SP wil onderzoek naar schimmelwoningen © Thinkstock / FotoDuets
Er moet een landelijk onderzoek komen naar schimmelwoningen en achterstallig onderhoud. Dat zegt SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die Kamervragen heeft gesteld over schimmelwoningen in onder meer Zwolle en Hengelo.
Het Kamerlid wil dat de minister onder meer woningstichtingen SWZ in Zwolle en Welbions in Hengelo aanspreekt op schimmelwoningen. Volgens het Kamerlid laten de woningstichtingen hun huurders wonen in langdurig beschimmelde woningen in de Zwolse wijk Dieze Oost en de Hengelose wijken Hengelose Es en De Nijverheid.

Ongezond

Schimmelwoningen ontstaan vooral door slechte isolatie en gebrek aan ventilatie en vochtvorming. Bewoners kunnen hierdoor snotterig worden, ademhalingsproblemen krijgen en last hebben van verkoudheid en hoofdplijn.
Beckerman wil van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties weten wat ze ervan vindt ‘dat de woningstichtingen niets of niet voldoende doen aan de ongezonde woonsituatie’. Ook wil het Kamerlid van de minister weten of ze bewoners die mogelijk gezondheidsrisico’s lopen wil bijstaan.

Sociale huur
De problemen doen zich volgens het Kamerlid vooral voor in sociale huurwoningen. Volgens Beckerman blijkt uit onderzoek dat 43 procent van de huizen schimmels bevatten en dat ongeveer een half miljoen mensen in schimmelwoningen wonen. Dat komt volgens haar doordat veel verhuurders te weinig investeerden in onderhoud.
Beckerman vroeg vorig jaar ook al om een landelijke actieplan tegens schimmelwoningen. Ze wil een centraal meldpunt voor huurders en boetes voor verhuurders die schimmelwoningen niet aanpakken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.