nieuws

Enthousiasme en scepsis over idee schadefonds voor bodemvervuiling

Enthousiasme en scepsis over idee schadefonds voor bodemverontreinigingen
Enthousiasme en scepsis over idee schadefonds voor bodemverontreinigingen © RTV Oost
Een milieuschadefonds waarin bedrijven geld storten om schade aan de bodem te kunnen vergoeden; meerdere fracties hebben er oren naar. Of de 'bodemvervuilers' ook zo enthousiast zijn, is de vraag.
GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren pleitte deze week voor een dergelijk schadefonds en noemde in de motie Overijssel als voorbeeld waar op dit moment "diverse activiteiten met risico op vervuiling in de ondergrond plaatsvinden". Zij vindt dat bedrijven die de bodem vervuilen deze schade moeten vergoeden door geld te storten in een schadefonds.

Landelijk fonds
De Hengelose en Overijsselse CDA-fracties delen haar mening en vinden ook dat er een schadefonds moet komen voor bodemverontreinigingen. 
De vervuilers kunnen niet gedwongen worden geld in het fonds te stortten. Waarom zouden zij betalen? Volgens CDA-Statenlid Bouwien Rutten moeten vervuilers realiseren dat ze niet alleen kunnen verdienen aan de bodem, maar ook moeten betalen als zij schade aanrichten. "Door te investeren in een schadefonds geef je vertrouwen aan je omgeving voor de toekomst", aldus het Statenlid. 

Nog geen reacties

Rutten hoopt binnenkort te kunnen afspreken met de bewuste bedrijven en te kunnen praten over het schadefonds. Op dit moment heeft nog geen enkel bedrijf gereageerd op het idee, aldus het Statenlid. 
Freddy Mensink, woordvoerder van Stichting Stop Afvalwater Twente, vindt het een goed initiatief maar vreest dat het weinig succes zal hebben. "Het is een beetje het paard achter de wagen spannen", aldus Mensink. Volgens Mensink heeft het initiatief de bedrijven weinig te bieden, waardoor het geen interessante investering is en dus een kleine kans van slagen heeft.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.