nieuws

Vogelgriep mogelijk verspreid door slib

De klap kwam hard aan in Kamperveen. Voor een derde keer is er bij een eendenbedrijf vogelgriep geconstateerd. "Het bedrijf staat bekend als een heel net bedrijf", weet Hennie de Haan van de vakbond voor pluimveehouders. "We onderzoeken waarom juist dit bedrijf drie keer is getroffen, mogelijk is het virus verspreid door slib uit de sloot."
Het is onduidelijk hoe het virus in de stal heeft kunnen komen. "Het gaat om dieren die binnen zaten. Er is een ophokplicht, de eenden komen niet buiten. Er loopt momenteel helemaal geen pluimvee buiten. Hoe het dan tóch kan, daarover tasten we in het duister", aldus Hennie de Haan. 

Uitwerpselen wilde watervogels

Een theorie die ook door het ministerie nu wordt onderzocht, is dat het virus door uitwerpselen van wilde watervogels via slib uit de sloot zich heeft verspreid. Hennie de Haan legt uit: "Het slib wordt afgegraven van de waterkant en later, als het droog is en licht vriest, wordt dit uitgereden. Het spul was heel droog en ging stuiven. Het kan zijn dat dit via de luchtinlaat van de stallen (om zuurstof in de stal te krijgen, red), naar binnen is gekomen. Dat moet onderzocht worden."
"De buurman heeft het gedroogde slip gehakseld, waardoor er stofwolken naar de stal trokken. Toen de boer dit zag, heeft hij zijn ventilatiesysteem uitgeschakeld", weet Eric Hubers van LTO Pluimveehouderij Nederland.
Ophokplicht
De verwachting is nu dat de ophokplicht na 30 maart niet wordt opgeheven. De gevolgen voor de sector zijn desastreus. "Bij een lage virusdruk hadden we verwacht dat de dieren naar buiten kunnen. Maar met deze uitbraak achten wij die kans nihil, en dat is ook onverstandig. De dieren moeten gezond blijven. Maar dit heeft impact op de sector. Het betekent marktverlies voor de boeren."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.