nieuws

PvdA stelt Kamervragen over verdwijnen MS-medicijn Fampyra uit basispakket

PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma gaat minister Bruins van Medische Zorg vragen stellen over het stopzetten van de basisvergoeding van het medicijn Fampyra.
De minister maakte gistermiddag bekend dat hij het medicijn niet op wil nemen in het basispakket. De minister baseert dat besluit op een advies van het Zorginstituut Nederland.

Volgens dat instituut verbetert het middel het loopvermogen van MS-patiënten niet of slechts heel beperkt. Dat bestrijden MS-patiënten Esmiralda Steen en Roeland Rietveld uit Zwolle. Zij zeggen dat het middel de kwaliteit van hun leven aanzienlijk verbetert.

Zelfredzaamheid

“Als ik geen Fampyra meer kan slikken, dan moet mijn man me zo veel meer helpen in huis,” vertelde Steen gisteren voor onze camera. “Dan moet hij me helpen met aankleden, douchen, haren wassen... Dan kan ik echt niks meer van wat ik nu nog wel kan. Mijn complete zelfredzaamheid is dan weg."

Ook Rietveld zegt dankzij het middel veel zelfredzamer te zijn. “Wij kunnen zonder Fampyra niet meer normaal functioneren zoals we nu doen."

Zelf betalen
Als Fampyra uit het basispakket verdwijnt, moeten gebruikers het zelf gaan betalen. Dat brengt een kostenpost van jaarlijks zo’n 3000 euro met zich mee.
“Dat lijkt niet veel, maar met een uitkering is dat gewoon niet haalbaar," vertelt de Zwolse.
Ook Roeland Rietveld, alleenstaande vader van twee kinderen, kan dat niet betalen. “Ik zit eigenlijk al onder de armoedegrens. Dat kan niet, dat kan niet. Nee.”

Vragen aan minister
Naar aanleiding van berichtgeving van RTV Oost wil Kamerlid Dijksma wil van minister Bruins weten waarom hij het middel niet langer wil vergoeden. Omdat in andere Europese landen de werking van het middel wel erkend is, wil het PvdA-Kamerlid ook weten waarom de minister besloot dat het middel niet in het basispakket belandt.
Ook wil Dijksma dat de minister zijn besluit heroverweegt, zodat MS-patiënten het middel kunnen blijven gebruiken.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.