nieuws

Bennie Jolink gaat dankzij ‘tovermedicijn’ toch weer live

Dankzij een nieuw geneesmiddel gaat het weer goed met Bennie Jolink. ‘Bennie 2.0’ werkt aan een soloalbum en kondigt via RTV Oost zijn rentree aan: "Hele tournees zijn niet aan de orde, maar ik ga incidenteel weer live spelen."
Tijdens de onthulling van het levensgrote standbeeld van Normaal, dat Hemelvaartsdag 10 mei in Jolinks geboorteplaats Hummelo wordt onthuld, zal de Achterhoeker enkele nummers live spelen. Samen met de twee oorspronkelijke bandleden Ferdi Joly en Willem Terhorst.

Roofbouw

Nadat hij gestopt was met Normaal, was Bennie Jolink he-le-maal klaar met de muziek. Reden: zijn aangeboren astma had heviger de kop op gestoken dan ooit tevoren.
Veertig jaar lang hield Jolink het vol. Maar met name de laatste jaren pleegde hij roofbouw op zijn lichaam: "We wilden graag die veertig jaar vol maken, maar achteraf ben ik te lang doorgegaan."
Jarenlang teveel hooi op de vork eiste zijn tol. "Ik lag meermalen in het ziekenhuis en bracht tien weken in een speciale revalidatiekliniek door. ’s Ochtends kon ik amper mijn bed uit komen. Een frustrerende periode. Ik was invalide, kon feitelijk niets. Terwijl ik aanleg heb voor depressies. Het beste middel tegen depressiviteit zijn echter kleinkinderen. Zodra je zo’n kleintje op schoot houdt, vergeet je alle problemen."

Wonderbaarlijke genezing

Meermalen per week werkte hij met zwemmen en fitness aan zijn herstel, maar dit verliep uiterst moeizaam. Totdat hij een nieuw medicijn kreeg. "Gemaakt van menselijk plasma. Ik was ineens van mijn benauwdheid af. Het was een genezing van bijbelse proporties."
Gedurende die periode had hij het muziek maken helemaal afgezworen. "Mensen vroegen of ik niet in het beruchte zwarte gat was beland. Nou, ik was blij dat ik er vanaf was. Mijn zoon Gijs vroeg of ik destijds één nummer wilde meezingen bij het afscheidsconcert van zijn band Jovink. Dat heb ik niet gedaan. Was bang dat ik een verkeerde boodschap zou afgeven richting de fans. Nooit meer live, heb ik sinds het afscheidsconcert van Normaal steeds gezegd."
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Met dank aan dat ‘tovermedicijn’: "Ik heb een fonkelnieuw prachtig atelier, maar ik heb er nog geen vierkante centimeter geschilderd. Gewoon geen inspiratie. Terwijl ik toch kunstenaar van beroep ben. Maar als het om muziek gaat, rammelen de ideeën d’r uut."
Tekst gaat verder onder de video.
Jolink: 'Het is versterkt en voor een hoop volk'

Nieuw soloalbum

De afgelopen maanden werkte hij in de Commodore III-studio bij zijn huis in Hummelo aan een soloalbum, dat later dit jaar verschijnt. ‘Bernard Jolink Post Normaal’ gaat het heten. "Niet alleen een cd, maar er zit ook een boek bij met tekeningen van mezelf bij, aangevuld met verhalen."
Jolink hoopt echter dat de verwachtingen bij de anhangers - zoals de Normaalfans zich noemen - niet al te hoog gespannen zijn. "Tot de dag van vandaag heb ik dit geheim gehouden. Een Veldtocht is niet meer aan de orde. En het aantal optredens zal beperkt zijn, maar ik zal incidenteel weer live spelen."
Tekst gaat verder onder de foto.
Jolink bij de Commodore III-studio

Schoenen

Ook wordt er tijdens de onthulling van het standbeeld een opmerkelijke schoenenlijn gepresenteerd. Schoenen van Nederlandse makelij, naar een ontwerp van kunstenaar Jolink. Samen met het eeuwigdurende eerbetoon in de vorm van het kunstwerk, vormt de rentree van Jolink een van de hoogtepunten van de dag. "Ik had het niet verwacht. Was helemaal klaar met de muziek, maar vind het mooi dat dit nu allemaal weer kan. Maar ik ben vooral blij dat het weer crescendo gaat met mijn gezondheid."
Schoenen met ontwerp van Jolink

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.