nieuws

Boakebouwers Holten gaan voor 'takkeprijs'

Het klinkt misschien niet heel gewild, een 'takkeprijs'. Maar rondom Holten gaan de boakebouwers er dit jaar vol voor; de 'Tak-veur-Tak-Bokaal'.
Er was al een prijs voor de grootste poasboake, de mooiste en eentje voor de meest vriendelijke ontvangst. Maar dit jaar is er dus een nieuwe bokaal voor de boakebouwers in de buurtschappen rondom Holten. Ze hopen met de prijs dat er weer meer competitie komt.

Ouderwets

Waar krijg je die prijs dan voor? Alle groepen mogen tot maximaal 6 meter hoog machinaal bouwen. Daarna moeten er steigers rondom de bulten worden geplaatst en mag er alleen nog ouderwets met de hand worden gestapeld.
De groep die de meeste kubieke meters takken met de hand heeft gestapeld, wint de 'Tak-veur-Tak-Bokaal'. 
Tekst gaat verder onder de foto
De Boake Beuseberg, 5,5 meter machinaal gestapeld
De prijs werd in het leven geroepen, omdat de prijzen afgelopen jaren vrijwel iedere keer naar dezelfde boakebouwers- groepen gingen. "Hiermee is er weer een ouderwetse competitie", zegt bouwer Beltman van bouwgroep Beuseberg.

Diskwalificatie

"Vals spelen wordt niet getolereerd", zegt jurylid Hakkert. "Maar dat gebeurt ook niet hoor. De groepen houden elkaar veel te goed in de gaten. Als iemand betrapt wordt die op 12 meter hoog machinaal de takken erop duwt, dan wordt die groep gediskwalificeerd."
Tekst gaat verder onder foto
Een officiële jury meet hoe hoog de boakes op dit moment zijn
De winnaar van de nieuwe trofee wordt over 2 weken bekend, op 31 maart. Een dag later, Eerste Paasdag, worden de paasvuren aangestoken. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.