nieuws

'Inwoners Zwolle blijven de zorg krijgen die ze nodig hebben'

De Zwolse wethouder Eefke Meijerink benadrukt dat de gemeente echt blijft doen wat nodig is voor de mensen in de stad. Meijerink reageert daarmee op zorgen vanuit de gemeenteraad, dat door bezuinigingen, de kwaliteit van zorg in Zwolle mogelijk achteruit gaat.
Op het Zwolse stadhuis was vrijdagavond een spoeddebat over de kwestie, aangevraagd door SP, GroenLinks en Swollwacht. Aanleiding is een onverwacht miljoenentekort in de zorg, dat dit jaar dreigt op te lopen naar acht miljoen euro.
Vanwege het tekort heeft de gemeente aangekondigd kritischer te kijken naar zorgaanvragen en zorgbeleid. Oppositiepartijen zijn bang dat inwoners van Zwolle straks niet meer de zorg krijgen die ze nodig hebben. Ook coalitiepartijen als de ChristenUnie willen niet dat de kwaliteit van de zorg minder wordt.

Christelijk-sociale stad

Wethouder Eefke Meijerink verwacht niet dat ingeboet wordt op zorgkwaliteit. “Wij gaan niet strakker sturen op de kosten. Wat denkt u, wij zijn een christelijk-sociale stad. Daar mag u mij op afrekenen", zo zei Meijerink tijdens het debat. 
Wel wil Meijerink de bureaucratie in de zorg verder aanpakken. Ook gaat ze op zoek naar innovatieve manieren om de zorg slimmer te organiseren. Verder gaat Meijerink met andere gemeenten en het Rijk in gesprek om op zoek te gaan naar oplossingen.

Reden miljoenentekorten

Meijerink benadrukt dat nog beter moet worden uitgezocht waardoor de miljoenentekorten zijn ontstaan. Pas dan wordt ook duidelijk welke maatregelen Zwolle precies moet nemen.
Wethouder Ed Anker wist vrijdagavond wel te melden dat eind vorig jaar een plotselinge toename van zorgaanvragen is geweest van mensen met een licht verstandelijke beperking. "Het gaat om een toename van veertig procent. In Zwolle zijn we trouwens niet uniek. Overal in het land hebben collega-wethouders te maken met dit probleem." Volgens Anker is nog volstrekt onduidelijk waar de plotselinge piek vandaan komt.

Motie oppositie

Het spoeddebat duurde uiteindelijk tot na middernacht. Een motie van de oppositiepartijen om zwart-op-wit vast te leggen dat Zwollenaren kunnen blijven rekenen op goede zorg, kreeg geen meerderheid. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.