nieuws

Toezegging minister: "maximaal 45.000 vliegbewegingen Lelystad Airport"

Er komen ook op de lange termijn maximaal 45.000 vliegbewegingen van en naar Airport Lelystad. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen vandaag toegezegd tijdens een bijeenkomst op het stadhuis van Zwolle.
Dat maximum van 45.000 vliegbewegingen wordt ook vastgelegd in het nieuw te ontwerpen Luchthavenbesluit. Daarmee is volgens Jan Rooijakkers van actiegroep HoogOverijssel ook echt gegarandeerd dat het bij dat aantal blijft.

Stille vliegtuigen

Eerder was er onduidelijkheid omdat werd gesuggereerd dat het maximale aantal vliegbewegingen ook best op 60.000 of 80.000 zou kunnen liggen, omdat dat maximum mede afhankelijk is van het weer en van de geluidsoverlast die een vliegtuig creëert. "Als vliegtuigen in de toekomst stiller zouden zijn, dan zouden er dus ook meer kunnen vliegen", aldus Rooijakkers. "Maar die onvolkomenheid is nu van de baan."

April 2020

Daarnaast heeft de minister van infrastructuur en waterstaat gezegd dat de opening van Airport Lelystad niet eerder plaatsvindt dan in april 2020.

Ongedwongen sfeer

Minister Van Nieuwenhuizen was vandaag in Apeldoorn en in Zwolle. Daar sprak ze met bewoners uit de regio en met diverse gemeenten en andere betrokken organisaties. Volgens aanwezigen heeft de minister in een ongedwongen sfeer opnieuw gewerkt aan een verbetering van het vertrouwen in de rijksoverheid. Dat vertrouwen was tot een nulpunt gedaald, toen bleek dat de Milieu Effect Rapportage over het nieuwe vliegveld Lelystad vol bleek te zitten met foute uitgangspunten en verkeerde berekeningen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.