nieuws

Landschap Overijssel: stille kaalslag op het platteland gaande. Provincie moet ingrijpen

Landschap Overijssel roept de provincie op om alle houtwallen en andere landschapselementen precies in kaart te gaan brengen. Op die manier moet worden voorkomen dat het platteland steeds kaler wordt.
Wanneer je de kaart van 1923 erbij pakt en die leg je naast de kaart van 2017, dan is in een oogopslag duidelijk hoeveel houtwallen er de afgelopen decennia verdwenen zijn. Alleen gaat dit proces zo langzaam dat bijna niemand in de gaten heeft dat er een stille kaalslag plaatsvindt.
Zoek de verschillen: houtwallen in 1923 en 2017 rond Ootmarsum
Als oorzaak van de stille kaalslag ziet Eibert Jongsma van Landschap Overijssel de schaalvergroting in de landbouw. “Boeren moeten voor een wereldmarkt produceren en als je als boer op je land door een houtwal extra moet keren en draaien, dan gaat de kostprijs gewoon omhoog.”
Daarnaast versoepelen veel gemeenten het kapbeleid en lopen er tegelijkertijd steeds minder controleurs rond in het buitengebied.
Eibert Jongsma wil daarom dat de provincie de portemonnee eenmalig flink trekt voor een grootschalige inventarisatie. “Zo’n inventarisatie zou het Kadaster goed kunnen doen, die hebben daarvoor de kennis en mogelijkheden in huis.” Jongsma verwacht dat er minimaal een half miljoen euro nodig is.

Twents coulissenlandschap

Richard Pastoors vindt een grootschalige inventarisatie een goed idee. Samen met Chris van Benthem heeft hij de stichting Behoud Twents Landschap opgericht. “Op het moment dat het weg is, weet je niet meer wat er gestaan heeft. Je hebt wel kaarten en plattegronden, maar wat staat er nu werkelijk in? Staan er ergens eiken en zijn die eiken hol? En wat is de betekenis van die eiken voor de natuur?”
“Wanneer het coulissenlandschap er straks niet meer is, doen we onszelf de das om. Want een recreant kan dan net zo goed naar de Noordoostpolder gaan; daar is ook alles vlak.” Stichting Behoud Twents Landschap wil de politiek wakker schudden om zo'n scenario te voorkomen.

Soms gaat het goed

Gelukkig gaat het soms ook nog wel goed. Beide heren nemen ons mee naar Agelo, waar onlangs een houtwal gesnoeid is. “Kijk zo kan het ook”, zegt Pastoors. Grote eiken zijn omgezaagd. “Maar dat is juist goed. Op die manier kan het jonge hout uitlopen en blijft de houtwal voor de toekomst bewaard."
Eibert Jongsma van Landschap Overijssel merkt dat steeds meer inwoners zich zorgen maken, vooral in Twente. Hij wijst gemeenten en provincie nogmaals op hun verantwoordelijkheid. “Bijna niemand weet het, maar achttien jaar geleden heeft de Nederlandse overheid, de Europese Landschapsconventie, een internationaal verdrag ondertekend. Daarin is afgesproken dat lidstaten hun landschappen goed moeten beschermen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.