nieuws

PvdA enthousiast over plan voor inventarisatie landschap

De Partij van de Arbeid in Overijssel ondersteunt het idee voor een grootschalige inventarisatie van houtwallen en landschapselementen. De partij gaat onderzoeken of andere fracties in Provinciale Staten ook enthousiast te krijgen zijn.
Landschap Overijssel lanceerde het idee vandaag. Volgens Eibert Jongsma is er sprake van een stille kaalslag. “Je ziet pas hoeveel houtwallen er verdwijnen, wanneer je kaarten uit het verleden erbij pakt.”
Volgens Jongsma zou de provincie eenmalig een flink bedrag moeten uittrekken waarbij alle houtwallen en landschapselementen precies in kaart worden gebracht. “Het Kadaster zou zo’n klus prima kunnen doen. Wanneer je alles goed hebt vastgelegd, weet je ook wat er verdwijnt.”

Functie voor natuur en mensen

Annemieke Wissink is Statenlid van de PvdA en gaat met het idee aan de slag. “Wij maken ons ook grote zorgen over de kap van houtwallen. Die hebben niet alleen een belangrijke functie voor de natuur, maar ook voor mensen.”
Wissink maakt zich vooral zorgen over het gebrek aan toezicht op kap-activiteiten. “Ik zie het in mijn eigen gemeente. Er is minimaal 150 uur per jaar aan handhaving nodig, maar die uren worden bij lange na niet gehaald. Gemeenten bezuinigen hier veel te veel op.”

Hoop op steun

De PvdA-politicus verwacht dat ook andere partijen zich zorgen maken over het landschap en met haar in actie willen komen.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.