nieuws

Stemmen om middernacht met burgemeester Meijer van Zwolle in Het Vliegende Paard

Henk Jan Meijer, burgemeester Zwolle
Henk Jan Meijer, burgemeester Zwolle © RTV Oost
Burgemeester Henk Jan Meijer van de gemeente Zwolle brengt vanavond om middernacht zijn stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen in café Het Vliegende Paard in Zwolle. Daar staat een mobiel stembureau.
Voorafgaand aan de opening van het stembureau vinden er vanaf zeven uur 's avonds verschillende activiteiten plaats in het kader van de verkiezingen. Jongerenorganisaties organiseren bijvoorbeeld een debat. 
Ook wordt er een stemwijzer ingericht speciaal voor de zwevende kiezer in Zwolle. Burgemeester Meijer gaat zelf vanaf half twaalf vanavond in gesprek met mensen over de gemeenteraadsverkiezingen. Stemmen in het Vliegende Paard kan tot half twee 's nachts.

Waarom stemmen om middernacht?

Het zijn maatregelen die er toe moeten leiden dat meer jongeren gaan stemmen in Zwolle. Bij de organisatie is Meijer overigens niet of nauwelijks betrokken. "Dat moet je niet aan een zestigplusser overlaten. Jongerenorganisaties weten veel beter hoe ze de jongere kiezer via allerlei social media kunnen bereiken", aldus de burgemeester van Zwolle. 
Zijn gemeente wacht net als andere gemeenten in Overijssel weer een aardige logistieke operatie om de verkiezingen in goede banen te leiden. Zwolle telt zo'n 65 stembureaus. Al die stemmen moeten worden geteld. "Gelukkig hebben wij maar acht partijen. In plaatsen waar wel zeventien partijen meedoen is het een stuk moeilijker tellen."

Wanneer komen de eerste uitslagen?

De opkomst in Zwolle was vier jaar geleden zo'n 58 procent. Daar wil Meijer graag overheen. Daarnaast moet er zo snel mogelijk nadat de stembureaus om negen uur 's avonds zijn gesloten een uitslag komen. "De eerste uitslagen hoop ik om elf uur bekend te kunnen maken", zegt Meijer. "De definitieve misschien voor middernacht."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.