nieuws

Losser heeft de goedkoopste begraafplaats van Nederland

De gemeentelijke begraafplaats Bookholtlaan in Losser is het goedkoopste kerkhof van Nederland. De grafkosten voor een rustplaats bedragen 721 euro.
Gemiddeld kost een graf in Nederland 2813 euro. Begraafplaats Esserveld in Groningen is met 7129 euro de duurste plek om begraven te worden. Dat blijkt uit cijfers van uitvaartonderneming Monuta, dat de kosten van 1679 begraafplaatsen in 379 gemeenten op een rij zet.
De duurste gemeentelijke begraafplaatsen bevinden zich in de provincies Groningen en Zuid-Holland. De goedkoopste zijn in Overijssel en Limburg te vinden.

Enorm verschil in prijs

In Nederland kiest ongeveer 40% van de nabestaanden voor een begrafenis van overledenen. Een aanzienlijk deel van de kosten voor een begrafenis worden betaald aan de begraafplaats. Uit onderzoek uitgevoerd door Monuta naar de grafkosten van 2018 onder 1679 begraafplaatsen in 379 gemeenten, blijkt dat er een enorm sterk verschil in prijs bestaat. De gemeenten verschillen ook in de manier waarop ze de grafkosten weergeven.

Gemeenten niet uniform

Het vergt voor de consument steeds meer speur- en rekenwerk om achter de totaalprijs te komen voor een graf. Zo worden onderhoudskosten, kosten voor het plaatsen van een grafmonument en administratiekosten afwisselend wel of niet in rekening gebracht. 

Een-, twee- of driepersoonsgraven

Opvallend is dat een aantal gemeentelijke begraafplaatsen enkel twee- of driepersoonsgraven aanbieden. De kosten van een meerpersoonsgraf liggen vaak hoger. Wordt dit graf slechts gebruikt door één overledene, dan zal toch het volledige bedrag betaald moeten worden. Ook moeten nabestaanden er rekening mee houden dat bijkomende kosten niet altijd meteen afgekocht zijn. Zo kunnen er kosten bijkomen als een tweede of derde persoon wordt bijgezet.

Duur van grafrechten

Ook hanteren gemeenten verschillende looptijden van grafrechten. Betaalt de consument bij de ene begraafplaats voor de duur van minimaal 10 jaar, bij de begraafplaats van de buurgemeente kan dat al voor 40 jaar of zelfs langer zijn. Hoe korter de duur, des te eerder nabestaanden moeten kiezen of ze het graf willen verlengen en de daarbij horende kosten willen betalen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.