nieuws

Iedereen speurt mee: van wie is oorlogsboodschap op Zwols plankje?

Het plankje met daarop de boodschap uit het verleden
Het plankje met daarop de boodschap uit het verleden © Facebook/Gekelien Gelderman
Bij het opknappen van een woning in Zwolle is een plankje gevonden met daarop een boodschap uit het verleden. De eigenaren proberen nu het mysterie te ontrafelen. Gekelien Gelderman: “En iedereen speurt mee, hartstikke leuk."
Gekelien en echtgenoot Teun waren bezig de slaapkamer van hun dochter op te knappen, waarbij onder meer een inbouwkast onder handen werd genomen. Vervolgens stuitten ze op een plintje met daarop de tekst: ‘G.H. Keyzer van de Oudestraat 258 in Kampen’. Met de verdere mededeling dat hij 23 jaar oud is en timmerman, vergezeld van het jaartal 1941.

Oorlogshuis
“We hadden altijd gehoord dat ons huis van vlak voor de oorlog zou zijn”, zegt Gekelien Gelderman, die samen met haar man sinds eind tachtiger jaren in het huis aan de Begoniastraat in de wijk Assendorp woont. “Maar nu denken we dat het in 1941 is gebouwd en dat de onbekende schrijver destijds aan het huis heeft meegebouwd.”

Mysterie oplossen
De Zwolse plaatste een oproep op Facebook in een ultieme poging het mysterie op te lossen. “Het regent reacties. Onder meer van iemand die zelfs zegt het handschrift te herkennen. We hebben nog geen contact met die persoon gehad, maar dat gaan we snel doen. Want we vinden die zoektocht hartstikke leuk. En het geinige is dat iedereen spontaan meespeurt.”

In nevelen gehuld

Ze achten de kans klein dat de geheimzinnige timmerman nog in leven is. Waarom hij zijn naam op het plankje heeft gezet, zal dus altijd wel in nevelen gehuld blijven. “Maar in dat geval willen we het plankje graag aan de nabestaanden overhandigen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.