nieuws

CDA: ‘Grootschalige inventarisatie landschap veel te duur’

Geen kaalslag gaande volgens het CDA
Geen kaalslag gaande volgens het CDA © Simon Dirk Terpstra
Het CDA herkent zich niet in het beeld dat in Overijssel een stille kaalslag plaatsvindt. Marco van der Vegte reageert daarmee op de zorg van Landschap Overijssel, dat steeds meer houtwallen en landschapselementen verdwijnen.
“Wanneer ik door Twente en Salland rijd, dan valt me juist op hoeveel houtwallen er nog in het landschap staan. Het landschap is prachtig.” Toch constateert Van der Vegte ook dat steeds meer mensen zich zorgen maken over bomen die gekapt worden.
“Maar dat komt denk ik, omdat burgers steeds meer betrokken zijn bij het landschap. Ze hebben zoiets van ‘het platteland is van ons’ en op zich vind ik dat een hele mooi houding.”

Plankgas boeren

Boeren zullen daar volgens Van der Vegte vaker rekening mee moeten houden. “Voor ‘plankgas boeren’ is in Overijssel steeds minder ruimte. Tegelijk is het aantal boeren dat zo denkt gering. De meeste boeren, vooral in Twente en Salland, zijn verknocht aan het landschap en willen dat ook graag in stand houden.”
Het CDA-Statenlid ziet dan ook niet het nut in van een grootschalige inventarisatie van landschapselementen, een grote wens van Landschap Overijssel. Zo’n inventarisatie is volgens de natuurorganisatie belangrijk om beter te weten welke bomen er precies verdwijnen en eventueel kun je daar dan ook op handhaven.

Veel te veel geld

Zo’n nulmeting kost zeker een half miljoen euro. “Veel te veel geld”, roept Van der Vegte. “Er zijn door de provincie al vele miljoenen beschikbaar gesteld voor het beschermen van het landschap. Ik hoor wel eens dat het om 50 miljoen euro gaat.” Hij doelt daarmee op de ‘Groeneblauwe Diensten’, waarbij meer dan 2.000 mensen zich tegen een vergoeding inzetten voor een mooi platteland.
“Bovendien is in Noordoost-Twente als eens een goede inventarisatie gemaakt van de belangrijkste landschapselementen. Op basis daarvan is de Casco-regeling gemaakt.” Een deel van het landschap is bij die regeling beschermd. In andere delen mag wel gekapt worden, mits elders nieuwe bomen worden aangeplant.

Zielig gezicht

“Natuurlijk ziet het er eerst zielig uit wanneer een paar grote eiken worden gekapt en er elders een paar sprietjes voor in de plaats komen, maar daar moet je ook een beetje doorheen kijken. Het landschap is dynamisch en moet ook functioneel zijn. We kunnen niet alles houden zoals het was.”
Van der Vegte vindt wel dat gemeenten hun rol soms nog wat beter kunnen oppakken. “Wanneer burgers concrete aanwijzingen hebben dat beeldbepalende bomen verdwijnen en er komt niks voor terug, dan moet je daar als gemeente wel wat mee doen.”

‘Bomenpolitie’

Is er dan tot slot meer handhaving nodig? Daar zou steeds meer op bezuinigd worden. Van der Vegte is daar kort over. “Ik zie niets in een ‘bomenpolitie’.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.