nieuws

Landbouworganisatie LTO-Noord vindt regels rond kap van bomen juist te streng

Landbouworganisatie LTO-Noord vindt regels rond kap van bomen juist te streng
Landbouworganisatie LTO-Noord vindt regels rond kap van bomen juist te streng © Landschap Overijssel
Waar Landschap Overijssel vandaag de zorg uitspreekt over een ‘stille kaalslag op het platteland’, daar pleit LTO-Noord juist voor minder regels om bomen te kunnen kappen.
Nicole Scholten Linde is voorzitter van LTO-Noord afdeling Tubbergen en snapt weinig van de uitspraken van Landschap Overijssel en de werkgroep Behoud Twents Landschap. “We hebben de afgelopen maand met elkaar nog een rondje gemaakt door Noordoost-Twente en zijn samen tot de conclusie gekomen dat alle bomenkap regulier onderhoud is.”

Dat er sprake is van een stille kaalslag gaat er bij Scholten Linde dus niet in. Wel zegt ze te snappen dat mensen zich zorgen maken. “Wanneer er een paar flinke bomen worden gekapt en er komen een paar sprietjes voor terug, dan heeft dat ook best wat impact. Maar moet je over vijftien jaar kijken, dan staat er weer een mooie houtwal.”

Goed onderhoud juist nodig

Onderhoud is volgens de Twentse juist nodig om houtwallen voor de toekomst te bewaren. “En daar hebben veel boeren wel degelijk voldoende expertise voor in huis. Bovendien willen boeren hun landschap maar al te graag bewaren.”
Nicole Scholten Linde pleit juist voor minder regels rond de kap van bomen. “Die regels zijn nu nog best streng. Zo zijn er plekken in Twente aangewezen waar je bomen niet mag verplaatsen, terwijl die bomen echt in de weg staan voor een goede bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld als die bomen op een huiskavel staan.”

Verder in gesprek

LTO-Noord wil verder in gesprek met Landschap Overijssel en de werkgroep Behoud Twents Landschap. “Ik denk dat onze standpunten uiteindelijk helemaal niet zover uit elkaar liggen.”
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.