Doek valt definitief voor Openbare basisschool Genne

De kleinste Openbare basisschool van Nederland, OBS Genne, gelegen in het buitengebied tussen Zwolle en Hasselt gaat dicht. Er zijn te weinig leerlingen.

Dankzij protesten van enthousiaste leerkrachten en ouders werd een definitieve sluiting in de afgelopen jaren vaak voorkomen. Maar het doek is nu, met nog maar zestien leerlingen, na ruim 250 jaar definitief gevallen.

De school sluit per 1 augustus 2019. Maar als het aan het schoolbestuur van de overkoepelende organisatie Op Kop ligt zal de school al aan het einde van dit schooljaar de deur dicht doen.

Eerder Sluiten

"Zoals het er nu uitziet hebben we straks aan het begin van het nieuwe schooljaar nog maar acht leerlingen", zegt directeur Henk Kok. "Van die leerlingen zitten er slechts twee in de onderbouw van groep één tot vier. Voor zo'n kleine groep kinderen is het onmogelijk om kwalitatief goed onderwijs te bieden. Dat vinden wij als schoolbestuur pedagogisch niet verantwoord. Daarom sluiten wij het liefst een jaar eerder, om precies te zijn per 1 augustus 2018."

Verzet ouders

Maar tegen de sluiting is verzet van een kleine groep fanatieke ouders. Die ouders hebben met de actiegroep 'Red Genne" er in de afgelopen drie maanden alles aan gedaan om meer leerlingen te werven. Ze zijn met alternatieve plannen gekomen die uiteindelijk niet tot het gewenste resultaat hebben geleid. 

"De bedoelingen waren goed, maar de ideeën om nieuwe aanwas te krijgen waren niet nieuw en haalbaar. Het houd hier voor ons echt op, helaas", aldus Kok.

Waardig afscheid 250 jaar oude basisschool 

Toch kunnen die paar fanatieke ouders wel voorkomen dat de kleine school al aan het einde van dit seizoen stopt. "Als die ouders echt willen dat hun kinderen, ook al zijn het er maar twee of drie, nog een jaar les krijgen op het schooltje in Genne dan zijn we dat wettelijk verplicht", zegt de basisschool directeur

"Ik hoop het niet, het is niet goed voor de kinderen en het is ook jammer om de school met slechts één of twee kinderen als een nachtkaars uit te laten gaan. De school heeft een rijke historie. Er zijn ook ouders die de school aan het einde van dit jaar een waardig afscheid gunnen, daaraan willen wij als schoolbestuur graag meewerken."

Gemeenteraad buiten spel

De ouders van de actiegroep 'Red Genne' weigeren voorlopig om zich bij het besluit neer te leggen. Als laatste redmiddel doen ze een beroep op de gemeente Zwartewaterland om de school open te houden, maar dat verzoek heeft waarschijnlijk geen zin. "Het schoolbestuur is bevoegd om zelf een beslissing te nemen over de sluiting, de gemeenteraad kan dat niet meer voorkomen," aldus Kok

Deel dit artikel: