nieuws

Hoe verleid je mensen om te stemmen? Gemeentes pakken uit

Stemmen voor de gemeenteraad is niet populair. Al jaren gaan steeds minder mensen stemmen. Hoe verleid je ze toch om naar de stembus te gaan? In Hengelo brengt burgemeester Sander Schelberg een aantal stemmers op een tandem naar het stemlokaal en in Tubbergen hebben ze soep met broodjes.
De eerste die vanochtend werd opgehaald was een jarige inwoonster van Hengelo. "Lang zal ze leven, lang zal ze leven", zong Schelberg. "Maar daar kom ik niet voor. We gaan stemmen."
Daarna stapten de twee op de tandem om te eindigen bij het stemlokaal. Daar werd ook nog een keer het Lang ze leven gezongen, waarna de jarige job én Schelberg hun stem uitbrachten.

Tubbergen

In de gemeente Tubbergen schonk burgemeester Wilmien Haverkamp soep in voor de stemmers. "We zijn vanochtend begonnen in Vasse met het ontbijt, daar kwamen de moeders met de kinderen op af. We hadden een tafel vol met mensen die kwamen om te stemmen. Nu staan we in Mariaparochie waar ik de mensen voorzie van soep met broodjes voor de lunch."

Meer stemmers

Of de soep en de broodjes ook meer mensen trekt om te gaan stemmen weet Haverkamp niet zeker: "Iedereen reageert enthousiast. Mensen vinden het gezellig en natuurlijk lekker. Of het echt meer stemmers weet ik niet zeker. In Manderveen had het wel resultaat, daar kwamen mensen stemmen die we voorgaande jaren niet gezien hebben." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.