nieuws

Amerikaans onderzoek: geen verband tussen sporten op rubberkorrels en kanker

Kunstgras met rubberkorrels
Kunstgras met rubberkorrels © RTV Oost / Emiel Geerding
Er is geen verband tussen sporten op kunstgras met rubberkorrels en de ontwikkeling van kanker bij kinderen en jongeren. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek, dat volgende maand wordt gepubliceerd in een Amerikaans vakblad. In 2016 stelde het tv-programma Zembla de rubberkorrels ter discussie.
Onderzocht is of er een verband tussen rubbergranulaat en de jaarlijkse kankerstatistieken in de staat Californië bestaat. Die staat heeft de meeste sportvelden van de VS en een diverse populatie.
In een publicatie in het medisch vakblad Cancer Epidemiology is te lezen dat volgens de onderzoekers geen verband is te vinden tussen het aantal gevallen van kanker en rubbergranulaat. "Het mijden van deze velden vanwege angst voor een verhoogd kankerrisico is niet gerechtvaardigd."

Verwaarloosbaar

In oktober 2016 meldde Zembla dat sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat mogelijk gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Na een nieuwe analyse van de korrels door het RIVM, trok die de conclusie dat er in de korrels stoffen zitten die geassocieerd worden met kanker, maar in kleine hoeveelheden waardoor het extra kankerrisico 'verwaarloosbaar' is.
Ook de European Chemicals Agency, dat in opdracht van de Europese Commissie onderzoek deed, concludeerde dat de gezondheidsrisico's van sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat 'erg laag' zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.