nieuws

“Eigenlijk hebben wij ook gewoon een 9 tot 5 baan”

Toeren door Duitsland en Oosterijk, festivaloptredens in eigen land en werken aan het album dat 23 maart uitkomt: voor de Zwolse band 'The Cool Quest' lijkt niets teveel.
In een restaurant in het centrum van Zwolle zitten Vincent Bergsma en Vadim Neef netjes aan een kop muntthee. Ze maken deel uit van de vijfkoppige band ‘The Cool Quest’. In 2014 brachten ze hun eerste album uit, dat goed werd ontvangen. Ze werden Radio 6 Soul- and Jazztalent en stonden sindsdien op podia door het hele land, waaronder Noorderslag. Naast soul en jazz is er ook hiphop en pop te horen in hun muziek. 
Voor de meeste bandleden is Zwolle de thuisstad. Na het conservatorium is de groep blijven hangen. “Zwolle ligt lekker centraal,” verklaart Vincent. “Ook vind ik het een fijne rustige stad. Ik kom zelf uit Bolsward, dus die drukte hoeft van mij niet zo”. Opvallend is dat alle bandleden uit het Noorden en Oosten van het land komen. “Eigenlijk zijn we maar een boerenband,” grapt Vadim. Zelf woont hij sinds kort in Amsterdam. “Ik wilde kijken wat de muziekwereld me daar te bieden had,” vertelt hij, “maar eigenlijk heb ik dat alles al gevonden toen ik bij The Cool Quest kwam.” 

"Iedereen ging helemaal los"

Over het leukste optreden van afgelopen jaar zijn ze het beide eens: Oerol. “Dat festival heeft gewoon een heel eigen sfeer, we blijven er ook altijd drie dagen,” vertelt Vincent glunderend. “We sloten de vrijdagavond af op het hoofdpodium en iedereen ging helemaal los”.  “Reepherbahn was ook heel gaaf,” vult Vadim aan. Vincent knikt, “dat festival is eigenlijk het Eurosonic van Duitsland, echt dé kans om gezien te worden.” 
En dat is gelukt. In april gaat de formatie weer op tour door Europa, onder andere door Duitsland en Oostenrijk. Het doel is echt om in het buitenland door te breken. Over het land waar ze het liefst nog zouden optreden zijn ze het ook eens. “Japan. Daar is de jazz en soul scène populair, en het land lijkt me te gek,” zegt Vincent. 
?
Die droom lijkt dichterbij dan gedacht. Hun muziek wordt goed ontvangen in Japan, de single Goodlife werd gedraaid op een paar van de grotere radiozenders van Tokyo en Osaka. 

Een ander, uniek geluid

Toch blijft de Zwolse band bij zijn roots. Op het aankomende album werken ze voor het eerst samen met producer A.R.T. (Ali Reza Tahoeni) Hij werkt ook met andere grote namen uit de Zwolse hiphop scène, waaronder Opgezwolle en Typhoon, artiesten die ook inspirerend zijn voor Vincent. ‘Het zijn legendes. In de tijd dat Opgezwolle groot was woonde ik hier net.”
Opgezwolle mocht dan een inspiratie zijn, The Cool Quest heeft een heel ander, uniek geluid. Hun muziek kent veel invloeden; beetje hiphop, beetje jazz, beetje soul. Op het nieuwe album is er geëxperimenteerd met weer een nieuwe sound. “Dit album zal iets meer elektronisch worden,” verklappen de mannen, “maar het blijft ook dansbaar en funky.” 
Ondertussen worden de nette koppen muntthee omgeruild voor twee biertjes. Ze hebben het verdiend. Met nog een week te gaan tot hun album release, staat de band zo’n acht uur per dag in de studio.
“Eigenlijk is het ook gewoon een negen tot vijf baan,” lacht Vadim. Ondanks de drukte hebben ze er heel veel zin in. “Volgens mij zijn we nog nooit zo goed voorbereid geweest,” zegt Vincent, “dit is de eerste keer dat we een set een week van tevoren al helemaal af hebben.”
De releaseshow van 23 maart in Hedon belooft bijzonder te worden. “Dit is natuurlijk iets waar je heel lang naartoe werkt,” vertelt Vadim. Er zullen dan ook wat verassingen zijn. Zo komt er een achtergrondkoor mee en zal er een blazerskwartet zijn met leden van het vrolijke ‘Broken Brass Ensemble.’  “Maar de rest verklappen we nog niet.”
Buiten is het prachtig lenteweer, dus de twee muzikanten verplaatsen naar het terras. “Moeten we straks nog iets belangrijks doen?” vraagt Vadim zich af. Alleen de social mediakanalen moeten worden bijgewerkt. “Dan kunnen we ook wel nog een biertje nemen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.