Stembureaus in Overijssel open voor gemeenteraadsverkiezingen

In heel Overijssel kan vanaf nu gestemd worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. De stembureaus zijn om half acht vanmorgen geopend. Stemmen kan tot vanavond negen uur.

In Zwolle kon vannacht al even gestemd worden in Het Vliegende Paard. Daar bracht burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle direct na middernacht zijn stem uit. Stemmen kon vannacht tot half twee in de studentenkroeg waar de hele avond allerlei activiteiten werden georganiseerd. 

Wanneer komen de eerste uitslagen?

Nadat de stembureaus om negen uur vanavond sluiten, moeten alle stemmen worden geteld. Daarna zullen de meeste gemeenten eerst met een voorlopige uitslag komen voor de definitieve uitslag bekend gemaakt wordt. In veel gemeenten zal die definitieve uitslag pas na middernacht komen. Of zelfs pas morgen.

De voorlopige uitslagen worden al eerder verwacht. Zo hoopt Hengelo vanavond om tien uur al van een aantal stembureaus de voorlopige uitslag te kunnen geven. Rond half twaalf volgt dan de voorlopige uitslag op partij-niveau, zoals dat heet. Zwolle verwacht de voorlopige uitslag om elf uur vanavond. Burgemeester Meijer hoopt voor middernacht ook al de definitieve uitslag bekend te kunnen maken. 

Landelijk experiment stemmen tellen

In negen Overijsselse gemeenten worden de stemmen anders geteld dan in andere gemeenten. Daar is gekozen voor het centraal tellen van de stemmen. Het gaat om een landelijk experiment waar in totaal 22 gemeenten aan meedoen. 

Centraal tellen moet het aantal fouten terugdringen. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen ging het tellen bijvoorbeeld nog mis in Raalte. Voorkeursstemmen kwamen bij een andere kandidaat terecht. 

Vandaag worden de stemmen in Borne, Deventer, Enschede, Hof van Twente, Kampen, Losser, Olst-Wijhe, Raalte en Twenterand na het sluiten van de stembureaus alleen op lijstniveau geteld. Op basis daarvan is vrij snel een voorlopige uitslag van de verkiezingen te geven. Het tellen op kandidaat-niveau gebeurt pas morgenochtend. 

Al het nieuws te volgen op RTV Oost

RTV Oost doet uitgebreid verslag van de gemeenteraadsverkiezingen; online, op de radio en op televisie. Ontwikkelingen in de provincie zijn de hele dag te volgen via een liveblog. Ook op de radio in het lunchprogramma Sarah! en in Afslag Oost is er overdag volop aandacht voor de verkiezingen.

RTV Oost gaat de hele avond door. Op televisie is het laatste nieuws vanaf negen uur 's avonds, na het sluiten van de stembureaus, live te volgen. Verslaggevers houden op locatie in verschillende gemeenten de ontwikkelingen in de gaten. Ook de eerste uitslagen zullen bekendgemaakt worden op televisie en radio en worden geanalyseerd. De echte nachtbrakers kunnen het binnenkomen van de uitslagen de hele nacht volgen via de app en de site van RTV Oost. 

Deel dit artikel: