nieuws

Stemmen in Zwolle kan al: mobiel stembureau in studentenkroeg

Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle heeft in Het Vliegende Paard in Zwolle om middernacht zijn stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat deed hij in een mobiel stembureau in de studentenkroeg.
Voordat de burgervader van Zwolle zijn stem uitbracht, ging hij in gesprek met mensen die in het café waren. De hele avond werden er allerlei activiteiten in de kroeg georganiseerd met maar één doel: meer jongeren naar de stembus krijgen. 

Andere ervaring

De aanwezige studenten vinden het in ieder geval een heel leuk initiatief. Hoewel niet eens iedereen komt stemmen. "Nee, dat doe ik morgen", zegt één van de aanwezigen die zijn stembiljet en paspoort heeft thuisgelaten. "Raak ik die weer kwijt."
Maar het initiatief vindt hij heel leuk. "Het is weer eens een andere ervaring."
Nou is het in een studentenkroeg al snel gezellig, maar de sfeer in het Vliegende Paard was in de aanloop naar middernacht bijzonder leuk omdat er niet alleen op partijen gestemd kon worden, maar ook op foute muziek.  "Eerst feesten en daarna stemmen, een perfecte combinatie",  zegt één van de aanwezigen die zelf ook op de lijst van de VVD staat.
Bang dat hij te veel zal drinken en per ongeluk op de verkeerde partij zal stemmen is hij niet. "Ik kom hier wel vaker. Ik weet wel wanneer het te gek wordt. En dat is nog niet voor middernacht."

Niet alleen maar feest

Het is niet alleen maar vol feest in de kroeg. Er is ook een hoekje gereserveerd voor de zwevende kiezer die nog snel even de kieswijzer kan invullen voordat er een stem wordt uitgebracht. "Ik twijfel", zegt een jongeman die bezig is met het invullen van de kieswijzer. "Of D66 of blanco, want geen partij is helemaal voor wat ik wil."
Stemmen in Het Vliegende Paard kan nog tot ongeveer half twee vannacht. Dan is het wachten tot de stembussen in Zwolle open gaan. Dat is om half acht vanmorgen het geval, net als in andere gemeenten in Overijssel. Er kan dan gestemd worden tot negen uur 's avonds. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.