Varend stembureau in Muggenbeet gaat voor honderd stemmers

Stemmen kan op stations, in buurthuizen en op scholen, maar in Steenwijkerland kan het ook op een boot. De 'Groene Wensboot' is speciaal voor vandaag ingericht als stembureau. De verwachting is dat zo'n honderd mensen hun stem zullen uitbrengen op de boot.

De boot vaart door de waterrijke omgeving van Steenwijkerland. "We zijn gevraagd door de gemeenteraad. Zij vonden het fantastisch als in dit afgelegen gebied een stembureau naar de mensen toe komt", vertelt Gerard van Dorp, voor deze gelegenheid voorzitter van het stembureau.

De Groene Wens

Van Dorp is voorzitter van Stichting De Groene Wensboot, maar moest voor vandaag opgeleid worden tot voorzitter van een stembureau. "Ik heb een heftige cursus gehad om voorzitter te worden", zegt hij lachend. Stichting De Groene Wens vaart de boot voor gehandicapten die met hun familie of vrienden een dagje willen genieten van de natuur in het Wieden/Weerribben-gebied.

Groot succes

Hij hoopt dat de mensen in Steenwijkerland de geest krijgen en gaan stemmen. "We hadden rekening gehouden met vijf of zes mensen in Muggenbeet, maar er zijn inmiddels in Muggenbeet al achtendertig mensen geweest. Dat is dus een groot succes."

Laatste halte Ossenzijl

De boot ligt vandaag van 10 tot 13 uur bij Hotel Restaurant Geertien in Muggenbeet en vaart dan door naar restaurant Het Riethuijs in Kalenberg. Van 17 tot 21 uur ligt de boot bij de laatste halte: aan de kade bij het buitencentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl.