nieuws

Enschede noemt Kassa-onderzoek naar toegankelijkheid "beperkt"

rolstoelwiel
rolstoelwiel © RTV Oost
Het college van burgemeester en wethouders in Enschede zegt weinig te kunnen met de uitkomsten van een onderzoek van televisieprogramma Kassa naar de toegankelijkheid van Nederlandse gemeenten. Enschede kwam slecht uit dat onderzoek.
Van de 84 beoordeelde gemeenten, stond de stad op de 81ste plek. Het college stelt echter geen gefundeerd oordeel te kunnen geven over de resultaten, omdat het onderzoek "beperkt was in opzet". Dat schrijft het college in antwoord op vragen van PvdA-raadslid Laurens van der Velde.
Zo waren de vragen volgens het college breed en algemeen en klein in aantal. Ook werd Enschede slechts 25 keer beoordeeld. Alleen gemeenten die meer dan tien beoordelingen kregen zijn opgenomen in het onderzoek, waar Hardenberg als beste uit kwam.

Onvoldoende basis voor verbeterpunten

De combinatie van het geringe aantal beoordelingen en de vraagstelling geven Enschede onvoldoende basis om verbeterpunten op vast te stellen. "Ook de relatief lage positie op de ranglijst kunnen wij niet verklaren of beoordelen, omdat de toegankelijkheid van Enschede volgens Opgehinderd - het onderzoek - op een aantal punten juist goed scoort", schrijft het college.
Zo scoort Enschede wat betreft de toegankelijkheid van sportaccommodaties en openbare toiletten juist boven het landelijk gemiddelde. 

Actieplan

Van der Velde stelde dat de gemeente een actieplan moet opstellen om zo te voldoen aan de regels van het VN-verdrag over de toegankelijkheid. De gemeente schrijft in antwoord daarop dat de openbare gebouwen in de gemeente toegankelijk zijn. Ook de website voldoet volgens de gemeente aan de eisen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.