nieuws

‘De Laatste Missionaris’ bij TV Oost

Ben Engelbertink in Maleisië
Ben Engelbertink in Maleisië © Still uit uitzending
Op paaszaterdag 31 maart, om 20.00 uur, zendt TV Oost de documentaire 'De Laatste Missionaris’ uit. Het verhaal gaat over de oom van documentairemaker René Horsthuis, oom Ben Engelbertink, die 50 jaar geleden aan zijn missionaire werk begon. Horsthuis reist met oom Ben mee naar zijn voormalig missiegebied om daar zijn 50 jarig jubileum als missionaris te vieren bij de koppensnellers in de jungle van Sarawak in Maleisië.

Wat is een Missionaris?

"Mijn oom Ben is missionaris, een beroep waar ik zodoende als kind al door gefascineerd was. Maar als ik aan mensen vraag of zij weten wat een missionaris is dan blijkt dat nog maar weinig mensen weten wat dit is," vertelt Horsthuis. "Zelf had ik het idee dat missionarissen vooral zieltjes wilden winnen en inheemse volkeren kwamen imponeren met moderne kennis. Maar is dit ook zo?"

Waar het allemaal begon

In de documentaire volgt Rene zijn oom Ben als hij afreist naar Maleisië. Het is dan 50 jaar geleden dat hij tot priester-missionaris is gewijd. Een mooie gelegenheid om weer terug te gaan naar Borneo. "Het is de plek waar hij in 1967 begonnen is. We besloten om samen te gaan zien hoe de mensen daar nu leven en wat er daar is verbeterd dankzij het missiewerk." De film schets een indringend portret van Oom Ben en zijn band met de Ibanbevolking en laat een leefstijl zien die haaks staat op onze individualistische Westerse samenleving.
RTV Oost zendt de documentaire ‘De Laatste Missionaris’ uit op paaszaterdag 31 maart om 20.00 uur en 23.00 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.