nieuws

Exitpolls en uitslagen: volg de verkiezingsavond live op TV Oost en in ons liveblog

Stemmen tellen in Zwolle
Stemmen tellen in Zwolle © RTV Oost / Mark Bakker
De stembureau's zijn gesloten en dat betekent dat het tellen kan beginnen. Per gemeente druppelen de uitslagen binnen, RTV Oost zendt live uit vanuit meerdere gemeentehuizen.
De stembureau's gingen vanochtend om half acht open, maar in Zwolle kon vannacht al even gestemd worden. In Het Vliegende Paard bracht burgemeester Henk Jan Meijer zijn stem kort na middernacht uit. Tot half twee vanochtend kon er gestemd worden in het café.
Hoe laat de eerste uitslagen bekend zijn, is niet bekend. In veel gemeenten zal die definitieve uitslag pas na middernacht of morgenvroeg bekend worden. Vier jaar geleden was Tubbergen de eerste Overijsselse gemeente die de uitslagen bekendmaakte. Dat was rond half elf.

Centraal tellen

In negen Overijsselse gemeenten worden de stemmen anders geteld dan in andere gemeenten, namelijk centraal. Dat moet het aantal fouten terugdringen. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen ging het tellen bijvoorbeeld nog mis in Raalte. Voorkeursstemmen kwamen bij een andere kandidaat terecht. 
Vandaag worden de stemmen in Borne, Deventer, Enschede, Hof van Twente, Kampen, Losser, Olst-Wijhe, Raalte en Twenterand na het sluiten van de stembureaus alleen op lijstniveau geteld. Op basis daarvan is vrij snel een voorlopige uitslag van de verkiezingen te geven. Het tellen op kandidaat-niveau gebeurt pas morgenochtend.
Niets missen van de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen? Kijk onze live-uitzending op TV Oost en Facebook of volg de berichtgeving op onze site en onze liveblog
[StoryTelling:Media:]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.