nieuws

Door blunder stembus Overdinkel niet op slot: nog deze week oordeel of stemmen rechtsgeldig zijn

Er blijkt geblunderd met de stembussen in Overdinkel. De bussen voor zowel de gemeenteraadsverkiezingen als het referendum rond de sleepwet waren niet op slot gedaan. Het Bureau Verkiezingen heeft proces-verbaal opgemaakt en komende vrijdag wordt een oordeel geveld in hoeverre de stemmen rechtsgeldig zijn.
De kapitale fout werd ontdekt door een inwoner van Overdinkel, die het incident bovendien met verborgen camera vastlegde.

“Ik had ‘s ochtends al mijn stem uitgebracht in het verzorgingshuis Tiekerhook”, vertelt hij. “Mijn echtgenote ging pas ‘s avonds stemmen en ontdekte dat er geen slot op de stembus zat. Daarop ben ik teruggegaan om het te filmen. Als bewijs.”

Deksel omhoog

Op het filmpje is te zien hoe de Overdinkelnaar het deksel van de stembus voor het referendum voor de sleepwet omhoog tilt. “Als ik zeg dat ik dit een kwalijke zaak vind, antwoordt de dame van het stembureau dat ik wel een punt heb.”
Volgens de klokkenluider was de reactie ronduit nonchalant. “Tot mijn verbijstering zei ze: ‘Ik dacht dat ze wel op slot zaten. We gaan er niet op de kop in hoor’. Te bizar voor woorden.”

De Overdinkelnaar zegt dat ook de andere stembus niet op slot zat. “Die klemde, maar toen ik er wat harder aan trok, ging ook dit deksel open.”

Bevestigd

Woordvoerster Miranda Loos van het Bureau Verkiezingen Enschede, waar de gemeente Losser onder valt, bevestigt het incident.

Rechtsgeldig?

Volgens de zegsvrouw luidt het protocol dat de leden van het stembureau ‘s ochtends eerst checken of de stembus leeg is, waarna ze het slot bevestigen: “Dat is hier niet gebeurd. Dat is ongebruikelijk en kan beslist niet.”
In hoeverre de stemmen rechtsgeldig zijn, moet nu blijken. “Het proces-verbaal gaat nu naar het hoofd centraal stembureau in Losser en die beslist wat er nu verder gaat gebeuren.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.