Burgerbelangen Enschede sluit PVV niet uit bij college-onderhandelingen

Burgerbelangen Enschede, in de exit poll de grote winnaar van de verkiezingen in die stad, sluit op voorhand de PVV niet uit bij de college-onderhandelingen. Dat zegt Hans van Agteren van BBE, die de laatste acht jaar wethouder was namens zijn partij.

In de exit poll komt BBE uit op acht zetels, een winst van drie zetels. Uiteraard moet nog een slag om de arm worden gehouden omdat het uiteindelijk in de definitieve uitslag ook een zetel minder kan worden. "Of meer", toont van Agteren zich optimistisch in zijn eerste reactie op de uitslag van de verkiezingen. 

Nieuwkomers in de raad

Nieuwkomers PVV en Denk scoorden ook goed in Enschede. De partijen komen met respectievelijk vier en twee zetels nieuw binnen in de raad. D66 zakt van zeven naar vijf zetels. 

Van Agteren wil eigenlijk nog niet te diep ingaan op de scenario's die nu voorliggen bij de college-onderhandelingen. "Als deze uitslag zo blijft, gaan wij vanavond eerst een biertje drinken en dan begint morgen het echte werk."

Geen afspiegeling

En over de drie zetels van  de PVV: "drie is een fors aantal , maar zeker geen afspiegeling van het landelijke beeld." Uitsluiten wil hij de partij zeker niet. "Wij gaan met alle partijen in gesprek die democratisch gekozen zijn."

Waar van Agteren zich een gelukkig man toont, likt lijsttrekker Eelco Eerenberg van D66 zijn wonden. Zijn partij verloor twee zetels. ""Kennelijk moeten wij meer in gesprek met de inwoners van Enschede en onze oplossingen beter voor het voetlicht brengen." 

Overigens had Eerenberg verder weinig zin om dieper op de uitslag van vanavond in te gaan. "Ik ga nu de uitslag niet helemaal analyseren, maar het is een trend dat Enschede rechtser is geworden."

D66 staat klaar

Over de onderhandelingen voor een nieuw college is Eerenberg duidelijk. "Wij zijn nu de tweede partij. Daarbij past bescheidenheid. Burgerbelangen Enschede is nu eerst aan zet, maar wij staan klaar."

Deel dit artikel: