nieuws

Jonge Heetenaren timmeren kist voor verongelukte vriend (26): 'Wout was van ons allemaal'

De 26-jarige Wout Hoogeboom uit Heeten verongelukt in de nacht van vrijdag op zaterdag, tussen Raalte en Heeten. Bij zijn ouders aan de keukentafel, tussen de koffie en de tranen, hakken zijn vrienden dezelfde middag de knoop door: "Wij timmeren Wouts kist, van ons eigen pallethout."
In een loods in Heeten, waar de vriendenclub jarenlang de aankleding voor hun eigen festivals in elkaar timmerde, werkten de afgelopen dagen ongeveer dertig mensen aan de doodskist van hun verongelukte vriend.

Wout was een gangmaker

Eigenlijk best logisch, vindt zijn goede vriend Nick: “Wout was niet te claimen, hij was van ons allemaal. Een gangmaker, met enorm veel vrienden. Mijn eerste gedachte toen ik hoorde dat hij was overleden? Dit is een grap. Dat doe je niet natuurlijk, maar als iemand zo’n grap kan maken is het Wout.”
Het is geen grap. Als zaterdagochtend blijkt dat Wout echt is overleden tijdens een eenzijdig ongeluk op de Heetenseweg tussen Raalte en Heeten, komen de vrienden bij elkaar. Eerst bij elkaar thuis, later bij de familie Hoogeboom aan de keukentafel.
“Zij wilden heel graag dat wij een rol zouden gaan spelen in zijn uitvaart”, vertelt Nick. “Diezelfde middag al besloten we, tussen de koffie en de tranen door, dat wij zijn kist gingen timmeren.”

Hun eigen persoonlijke eerbetoon
Voor de kist gebruikten ze de pallets waarmee de vriendengroep jarenlang het muziekfestival Palletparty opbouwde. De handvatten zijn takken uit de boomgaard van zijn opa, op de voorkant van de kist is het stuur van zijn Citta geschroefd en op de achterkant de remklemmen van zijn auto.
Wouts tattoo van een boom, een verwijzing naar zijn achternaam, tekenden ze na met een soldeerbout. Iedereen een stukje, hun eigen persoonlijke eerbetoon. “En vrijdag gaat de fik erin”, grapt broer Jaap Hoogeboom. Nick: “Maar de herinnering aan deze week is blijvend. Dat we dit samen met de familie hebben mogen doen, da’s essentieel voor ons rouwproces denk ik. Daar kan geen gedenksteen tegenop.”

Hartverwarmend

Dinsdagavond leverden de vrienden de kist af bij de familie. Wandelend, door de straten van Heeten. Hartverwarmend, vertelt Wouts vader met rood doorlopen ogen. En inderdaad, het is een geweldige week zo, stelt Nick: “Ondanks de vreselijke aanleiding.”
Maar het project, zoals de vrienden het bouwen van de kist noemen, was haast ouderwets. Zoals ze ook klusten voor hun festivals: “De handige jongens doen het grote werk, de rest probeert te helpen. Biertje erbij, grappen maken."
Af en toe viel het dan ineens stil. Dan beseften de vrienden weer wat ze eigenlijk aan het doen waren: een kist timmeren voor hun overleden vriend. "Maar Wout blijft er altijd bij", concludeert Nick. "Alleen wij worden ouder en hij blijft 26.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.