nieuws

Heel Deurningen spaart: zieke Benthe (13) zamelt 300 kilo doppen in voor gehandicapt vriendinnetje

Ze was er maandenlang zoet mee, maar het resultaat mag er zijn. De dertienjarige Benthe Oude Smeijers uit Deurningen zamelde in totaal ruim driehonderd kilo aan plastic flessendoppen in. Terwijl Benthe zelf lijdt aan de ziekte van Pompe wil ze daarmee haar vriendinnetje Diede (9) aan een hulphond helpen.
De in totaal twintig vuilniszakken met doppen heeft ze gisteren ingeleverd bij de stichting KNGF Geleidehonden. En ze heeft de smaak nu te pakken, want ze blijft doorgaan met het ophalen van de doppen, zo laat haar vader Jeroen weten. En heel Deurningen spaart mee.

Driewieler met trapondersteuning
Benthe heeft de ziekte van Pompe, een spierziekte waardoor ze fysiek steeds wat verder achteruit gaat. Overdag volgt ze speciaal onderwijs in Het Roessingh, terwijl ze er in haar vrije tijd vijf keer per dag op uittrekt om met haar driewieler doppen op te gaan halen.
"Het is haar lust en haar leven", zegt vader Jeroen. "En of ze nu op pad moet voor twee doppen of een hele vuilniszak, ze doet het met evenveel plezier. Ze kan er zich uren mee vermaken. Een goede afleiding voor haar, want vanwege haar fysieke situatie heeft ze verder niet zoveel hobby's."

Haar driewieler is voorzien van trapondersteuning. Haar vriendinnetje Diede, dat ze kent vanuit het ziekenhuis in Rotterdam, is er echter nog ernstiger aan toe. Ze zit in een rolstoel en kan nog maar weinig. Dat bracht Benthe op het idee in actie te komen voor haar zieke vriendinnetje.

Heel Deurningen spaart
De stichting Geleidehonden zamelt doppen in van lege flessen en melkpakken. De organisatie ontvangt hiervoor een vergoeding. Van dit geld worden hulphonden getraind.
Intussen spaart heel Deurningen mee. Particulieren leveren de doppen in bij inzamelpunten, ondergebracht bij lokale winkels en bedrijven. Vermoeiend vindt Benthe al dat werk niet. Integendeel, het geeft haar extra energie. “Ik vind het juist leuk om te doen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.