Heel huize Bijleveld in de politiek: man minister van Defensie in race voor zetel Hof van Twente

Waar zijn vrouw op het allerhoogste politieke niveau acteert, treedt hij vanaf nu waarschijnlijk in haar voetsporen. CDA'er Riekele Bijleveld, de man van minister van Defensie Ank Bijleveld, mag zo goed als zeker plaatsnemen in de gemeenteraad van Hof van Twente.

Bijleveld staat op nummer acht van de CDA-kandidatenlijst. De partij heeft deze verkiezing negen zetels gewonnen. "Ik heb er ontzettend veel zin in, maar de voorkeursstemmen moeten nog geteld worden. Dus ik houd nog even een slag om de arm", aldus Bijleveld. 

Ondanks de twijfel vierde Bijleveld gisteravond al een klein feestje en dat hoefde hij niet alleen te doen. Zijn vrouw was er gisteravond ook bij. En dat terwijl ze normaal gesproken het grootste gedeelte van de week aan de andere kant van het land is.

"Ze heeft veel binding met deze plek, want ze is eerder burgemeester van Hof van Twente geweest. Ze vond het dan ook erg leuk om daarbij te zijn. Natuurlijk vindt ze het ook leuk als ik in de raad kom voor het CDA. Zij heeft immers ook veel met deze partij."

Juiste moment

Bijleveld had al langere tijd interesse in de lokale politiek, maar stelde juist dit jaar zich als kandidaat beschikbaar. "Het is nu het goede moment om in de raad te komen, want ik heb daar inmiddels de tijd en ruimte voor. Onder andere omdat ik meer vanuit huis werk."

Maar dat het juist nu het moment is voor Bijleveld om zich verkiesbaar te stellen, heeft meerdere redenen. "Ook de afstand met mijn vrouw op politiek vlak, nu ze minister is, is groot genoeg. Toen ze nog Commissaris van de Koning was, kon dat ingewikkelde situaties opleveren."

Bijleveld vervolgt: "En onze dochters van 20 en 24 jaar zijn het huis uit, dus voor mij is het nu wat makkelijker te combineren. Je bent gemiddeld zo'n twintig uur in de week kwijt aan de raad, dus je moet het doen als je er de tijd en passie voor hebt."

Vanavond wordt de uitslag van de telling van de voorkeursstemmen bekend gemaakt. 

Deel dit artikel: