nieuws

Aloude herberg Swaen aan De Brink Den Ham nieuw leven ingeblazen: ‘Ademt de sfeer van weleer’

Ooit, in een ver verleden, had Den Ham z’n eigen herberg. Gelegen aan de monumentale Brink. Sinds vandaag is het etablissement, dat dateert van 1890, nieuw leven ingeblazen: “Met hedendaags comfort, maar met oog voor die nostalgische authentieke details.”
Hotel Swaen aan De Brink opent vanmiddag officieel de deuren. Waarbij het dochter Maud is die het ceremoniële lint doorknipt.

Nostalgie
Anita Hekman en echtgenoot Alain Smit zijn een jaar lang druk geweest om het pand op te knappen. Waarmee met name voor Anita een droom in vervulling gaat: “Dit is zo’n fantastisch mooi pand. We hebben nog een oud krantenknipsel uit 1890, waarin het al wordt genoemd. Bovendien hebben we nog tal van die nostalgische zwart-wit foto’s weten te achterhalen. Een herberg in Den Ham hóórt gewoon op deze plek, met zicht op De Brink.”

Waarmee Den Ham voor het eerst sinds mensenheugenis weer overnachtingsmogelijkheden krijgt. “Er zijn hier natuurlijk wel bed and breakfast-accommodaties, maar dat is toch overwegend bij de gastheren thuis.”

Alle comfort
Het etablissement telt vier kamers. Bovendien worden er een lunchroom en ijssalon in gehuisvest.
“De kamers zijn van alle gemakken voorzien. Want dat was toch wel een voorwaarde. We wilden per se al die authentieke details bewaren, maar dan wel met hedendaags comfort. De herberg voldoet zodoende aan alle hedendaagse eisen.”
De gasten krijgen er logies met ontbijt. “We serveren geen diners. Vandaar dat we officieel geen hotel zijn. Maar wat de voorzieningen betreft, zijn we eigenlijk gewoon een ‘ienie-mini-hotelletje’.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.