Goor grote winnaar verkiezingen Hof van Twente

De kern Goor is de grote winnaar geworden van de gemeenteraadsverkiezingen in Hof van Twente. Na het tellen van de voorkeurstemmen stijgt het aantal Goorse raadsleden van drie naar tenminste zeven.

De opvallende stijging is het rechtstreekse gevolg van een oproep van de Goorse Stadsraad die de inwoners van Goor opriep om op een Goorse kandidaat te stemmen. De Stadsraad vindt dat Goor, de grootste kern in Hof van Twente, al jaren ondervertegenwoordigd is en gaf via diverse kanalen het advies om 'tactisch te stemmen'. 

Bijleveld

Na het tellen van de stemformulieren op partijniveau gisteren zou het aantal Goorse raadsleden nog op vier komen met Fred Rijkens en Apollonia Sligman van de PvdA, Riekele Bijleveld van het CDA en Frank Stevens van de SP. Na het tellen van de stemmen per persoon bleek dat er tenminste drie plekken extra voor Gorenaren in de raadszaal moeten worden gereserveerd.

Voorzitter Stadsraad in gemeenteraad

Bij de VVD schuift nummer 6 Edwin Scheperman naar de derde van vier zetels terwijl bij D66 Belgin Sayin als nummer 2 (van 2) nieuwkomer is in de gemeenteraad. Opvallendste naam in de nieuwe raad is die van Ate Brunnekreef. Hij is voorzitter van de Goorse Stadsraad en dé grote aanjager van de actie om Goor lokaal te laten stemmen. De 73-jarige Brunnekreef was lijstduwer bij de PvdA maar komt met 297 voorkeurstemmen in de gemeenteraad. Er waren 173 voorkeurstemmen nodig voor een raadszetel.

Coalitie CDA/VVD

Het aantal van zeven Goorse raadsleden kan nog naar acht als de huidige wethouder van cultuur en sport, Pieter van Zwanenburg (CDA), terugkeert in de gemeenteraad, maar de verwachting is dat dat niet zal gebeuren. Het CDA is met negen zetels de grootste partij in Hof van Twente en gaat waarschijnlijk door in een coalitie met de VVD.

Deel dit artikel: