nieuws

'Zieke werknemers zorgaanbieder Carinova moeten werk inhalen'

Zorg
Zorg © iStock
Zieke werknemers van Carinova moeten hun werk op een andere dag inhalen. Dat blijkt uit het verzuimprotocol van de Sallandse zorgaanbieder. Het protocol stuit de vakbonden tegen de borst, zij vinden het beleid in strijd met de wet. Dat schrijft De Stentor.
De zorgaanbieder vraagt werknemers die zich ziek melden zelf een nieuwe afspraak met hun cliënt te maken. Als de ziekmelder dat niet doet, zal de planner van Carinova dat regelen. 
Volgens de krant staat in het nieuwe verzuimprotocol dat de werknemer de 'probleemhouder' van het verzuim is.

Boze vakbonden

De vakbonden CNV en NU'91 en werknemersorganisatie FBZ zijn niet te spreken over het verzuimbeleid en stellen dat de zorgaanbieder niet volgens de wetgeving handelt. In een brief aan Carinova eisen de drie partijen dat de regels voor het ziekteverzuim worden aangepast.

Laag ziekteverzuim

CNV Zorg-bestuurder Chantal van Dijk noemt de werkwijze van Carinova sjoemelen met ziekteverzuim. "Ze halen de zieke werknemers uit het rooster en plannen die later alsnog in. Daardoor is formeel geen sprake van ziekte, er wordt dus met verzuim gesjoemeld."
De Ondernemingsraad van Carinova is akkoord gegaan met de nieuwe verzuimregels. De werknemers kunnen daardoor onterecht het idee krijgen dat het beleid mag, stelt Van Dijk. "Als mensen hierdoor gedupeerd zijn, vragen wij hen zich te melden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.