nieuws

Boer Pelleboer uit Mastenbroek krijgt Gouden Grutto Award

Vogelbescherming Nederland heeft de Gouden Grutto Award, voor de beste natuurboer van het land, uitgereikt aan Henk Pelleboer uit Mastenbroek. Het publiek kon via een speciale website een stem uitbrengen. Bij de award hoort een geldprijs van 5000 euro.
Pelleboer heeft in de polder een melkveebedrijf met 170 koeien en biedt op zijn land ruimte aan onder meer grutto’s, tureluurs, watersnippen en slobeenden. Met zijn Red de Rijke Weide Kaas heeft hij volgens de Vogelbescherming de problematiek rond weidevogels op de kaart gezet. De vogels verdwijnen in rap tempo uit Nederland door intensief agrarisch landgebruik, waarschuwt de vereniging vrijdag.

Langer gras

Om de leefomgeving in goede conditie te houden voor de weidevogels, maait Pelleboer zijn gras pas laat: "Ik maai het gras pas na 15 juni. Hierdoor wordt het gras langer en daardoor blijven er meer insecten inzitten. Dit is weer goed voor de vogels." 
Maar ook de koeien hebben profijt van dit lange gras: "Een koe is een herkauwer, dit product is daar geschikt voor."

Investeren in duurzaamheid

Pelleboer wil de gewonnen €5000,- goed investeren: "Wij gebruiken een safari bus waarmee we in de zomer met groepen rondrijden. Die zou ik toch wel graag elektrisch willen hebben."

Trotse boer

"Het is toch wel een eer. Eigenlijk vind ik het heel normaal wat ik doe, als boer moet je zorgen voor een mooi landschap." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.