nieuws

Wapenverzamelaar Enter wilde 'cowboytje spelen'

Het was dé grote vraag vandaag in Enter en omgeving: wie is toch die man die is aangehouden, omdat hij 9 wapens in huis had zonder vergunning? En waarom had hij die in huis?
Daarom ging ik op zoek en belde de kapper(s), een café, een tweewielerzaak, een bloemist en talloze andere Enternaren. Maar niemand had het antwoord. 
Er zat maar één ding op; op naar Enter. We komen terecht op de Zuidermaatweg. De mensen die ik er spreek weten van de inval, maar willen niet zeggen bij wie het was. "Uit bescherming voor zijn kinderen."

"Ik ben het"

Ik loop verder en stap het erf op van een vrijstaand huis. Een jongeman doet open. Bij de vraag of hij weet wie de aangehouden man is, zegt hij "Ja, dat ben ik." Ik had niet verwacht dat de aangehouden man thuis zou zijn, dus dat verrast me. 
Hij begint direct te vertellen: "Ik vind het verhaal dat de politie naar buiten heeft gebracht nogal overdreven." Dan verschijnt ook de vrouw des huizes in de deuropening. "Je hoeft niks te zeggen", zegt ze. "We hebben al ellende genoeg zo."

Saloon

Toch gaat de bewoner verder met zijn verhaal. "Ik had inderdaad wapens in huis. Ik heb ze aangeschaft ter decoratie van een saloon die ik wil bouwen in de achtertuin. Gewoon, een soort bar om gezellig wat te drinken met vrienden. Ik verzamel wel meer militaria. De meeste mensen vinden dat een rare hobby. Het is maar wat je gewend bent, denk ik."
"Maar wat waren dat dan voor wapens?", vraag ik. "Een paar luchtbuksen en een paar onklaar gemaakte geweren. Het meeste van dat spul mag ik gewoon in huis hebben, maar eentje dus niet. Tja, dom van me."
Ontdaan 
De vrouw des huizes vindt het wel welletjes zo. "Ik ben al zo ontdaan. Ook voor de kinderen wil ik dit niet. U gaat toch geen huisnummer op internet zetten he?" Ik stel haar gerust, dat zou ik nooit doen. 
Ik vraag de man of die saloon nog gebouwd gaat worden? "Dat ligt een beetje aan de hoogte van de geldboete die ik ga krijgen", zegt hij. "Volgende week ga ik naar het politiebureau, dan zal ik het wel horen."
Ik geef de bewoners een hand en loop terug naar mijn auto. Ik denk bij mezelf : wat raar dat je zoveel wapens in huis hebt, als daar ook kleine kinderen rondlopen. 
Ik zoek contact met de politie. Ze weten nog niet veel. "We moeten de man nog verhoren", vertelt de agent. "Waarschijnlijk is het een uit de hand gelopen hobby."

Luchtbuksen en Mausers

Je vraagt je af wat verzamelaars dan af en toe in huis hebben. Ik stuur een foto van de in beslag genomen wapens naar eigenaar Kreune van het oorlogsmuseum in het Gelderse Hengelo, met de vraag of hij weet welke wapens dit zijn.
Jean Kreunen stuurt al snel antwoord. "Voor zover ik kan beoordelen, is het een verzamelaar. Maar er zitten geen spectaculaire wapens bij. 
Het zijn een aantal luchtbuksen en voornamelijk oude militaire grendelgeweren, deels Mauser exportmodel."
Wat betreft die luchtbuksen heeft de bewoner dus niet gelogen. Op de foto is niet te zien of de rest van de geweren onklaar gemaakt is. Het roept bij de vraag op: wat mag je eigenlijk in huis hebben, als wapenverzamelaar zonder vergunning? 
Tekst gaat verder onder de foto

Wat mag wel en wat mag niet?

De site van de politie biedt al snel antwoord: 'Het is volgens de Nederlandse wet verboden om wapens te bezitten of te gebruiken. Alleen sportschutters of jagers mogen bepaalde wapens gebruiken, als zij over de juiste vergunning beschikken en zich houden aan de regels van de Wet wapens en munitie. In alle overige gevallen is wapenbezit en -gebruik strafbaar.'
Ook staat er welke wapens verboden zijn, namelijk:
-stroomstootwapens
-vuurwapens
-stiletto’s
-vlindermessen
-boksbeugels
-pijlen en pijlpunten
-messen met meerdere snijkanten
-luchtdrukwapens
-zelfverdedigingswapens, zoals pepperspray of traangas.

Verzamelaars

Maar hoe zit dat dan als je wapens wilt verzamelen? Dan moet je een verzamelvergunning hebben. Zo'n vergunning wordt alleen verleend als het gaat om een verzameling van algemeen wetenschappelijk of historisch belang, bijvoorbeeld voor musea. Als je wapens wilt verzamelen vanuit persoonlijke interesse, dan krijg je geen verlof voor een vuurwapenverzameling.
En als het wapen onklaar gemaakt is? Dan mag je het hebben, mits het een enkelschots geweer is en onklaar gemaakt volgens de Nederlandse wet. Als je op de officiële wijze dat laat doen, krijg je daarvan een officieel bewijs. Het is niet bekend of de Enternaar zo'n bewijsje heeft.

Flinke straffen

Voor hemzelf is dat overigens wel te hopen, want er staan flinke straffen op verboden wapenbezit. De maximumstraf voor het hebben van een geweer is 4 jaar gevangenisstraf of een geldboete van 45.000 euro.
In dat laatste geval zijn er vermoedelijk weinig centjes meer over om een saloon in de achtertuin te bouwen. Het zou een duur potje 'cowboy spelen' zijn geweest.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.